EPA/Juanjo Martin
Novak Đoković i Karlos Alkaras

Došao je i dan dugo iščekivanog meča, mnogi ga najavljuju i kao “meč godine”. Jasno je da nas čeka nešto posebno. Polufinale Rolan Garosa, jedan od najvećih tenisera svih vremena protiv momka koji će tokom narednih petnaestak godina želeti da uz njegovo ime ide ista konstatacija – Novak Đoković na Karlosa Alkarasa.

Po svemu viđenom u dosadašnjem toku sezone na šljaci, Alkaras je blagi favorit i Đoković će verovatno morati da odigra svoj najbolji meč u godini kako bi pobedio. Šta to podrazumeva? Pre svega, Novak će morati dobro da servira i da prvi servis ubacuje u visokom procentu.

Natprosečno važan biće i Đokovićev ritern, koji je takođe oscilirao, pogotovo na drugi servis koji Karlos voli da servira sa mnogo rotacije – ako Novak uđe u onaj svoj bogovski režim rada na riternu, približi se i uspe da kupi te lopte u penjanju, te da ponekad pošalje i munju pod noge posle prvog, šanse za uspeh znatno rastu, logično.

Đokovićev put do polufinala:

Prvo kolo: Aleksandar Kovačević 6:3, 6:2, 7:6 (7-1)
Drugo kolo: Marton Fučovič 7:6 (7-2), 6:0, 6:3
Treće kolo: Alehandro Davidovič Fokina 7:6 (7-4), 7:6 (7-5), 6:2
Osmina finala: Huan Pablo Variljas 6:3, 6:2, 6:2
Četvrtfinale: Karen Hačanov 4:6, 7:6 (7-0), 6:2, 6:4

Alkaras je okupio je pravi tim ljudi oko sebe sa Huanom Karlosom Fererom na čelu, čovekom kojeg smatra drugim ocem, koji ga teniski osnažuje i koji ga istovremeno drži na zemlji. Mada, gledajući Karlosa, čini se da za ovim potonjim nema ni potrebe. Deluje kao da je imun na pritisak, ali iskren je – i onih nekoliko puta kada ga je pritisak sputao, to je priznavao na konferencijama, dečački i iznenađeno.

Alkarazov put do polufinala:

Prvo kolo: Flavio Koboli 6:0, 6:2, 7:5
Drugo kolo: Taro Danijel 6:1, 3:6, 6:1, 6:2
Treće kolo: Denis Šapovalov 6:1, 6:4, 6:2
Osmina finala: Lorenco Muzeti 6:3, 6:2, 6:2
Četvrtfinale: Stefanos Cicipas 6:2, 6:1, 7:6 (7-5)

– Još od prošle godine sam želeo da se sastanemo, a sada ću igrati u polufinalu slema protiv legende kao što je Novak – gledao sam milion puta njegove mečeve na televiziji. Ceo svet je čekao to polufinale otkad je izašao žreb, i ja takođe – rekao je Alkaras, koji je u maju napunio 20 godina, i po godinama je bliži Stefanu nego Novaku Đokoviću.

Na ovom turniru – Alkaras melje. I Muzeti i Cicipas su do mečeva s njim izgledali samouvereno i spremno, a Alkaras ih je sveo na to da publika navija da uzmu koji gem, kao da nisu u pitanju elitni igrači. Dobio je Španac 18 od 19 mečeva u okršajima sa rivalima jednoručnog bekhenda – jeste Karlitos pucao iz svih oružja, ali Đoković predstavlja drukčiju vrstu izazova. Po toj bekhend dijagonali je svojevremeno odolevao Nadalovom forhendu i probijao ga, ima tu Novak još baruta, i te kako.

Ipak, koliko god Karlitos bio čudo, na Đokovićevoj strani je iskustvo. Alkaras je osvojio prošlogodišnji US open, a ovo mu je tek drugo grend slem polufinale. Zbog toga ne treba da čudi ako Novak – barem na samom početku – ne bude pucao iz svih oružja, dok ne ispita da li je i koliko Karlitos nervozan.

– Biću spreman da bude možda i najduži meč na turniru – rekao je Novak pred duel na kojem nam je kidanje živaca zagarantovano.

Sudar generacija, sudar poslednja dva grend slem šampiona, sudar velikana i onog koji je na putu to da postane – Novak Đoković na Karlosa Alkarasa.

Finale pre finala na “Filip Šatrije” stadionu u Parizu počinje u 14:45 časova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here