Tanjug
Kosovska policija

Kako se približava 14. septembar, dan kada bi u Briselu trebalo da se održi nova runda razgovora Beograda i Prištine, tako privremene institucije na tzv. Kosovu zaoštravaju retoriku, ali i veštački pokušavaju da proizvedu nove tenzije na severu pokrajine. Ovo je nedvosmisleni zaključak stručnjaka iz oblasti bezbednosti nakon što su proteklog vikenda specijalci kosovske policije naoružani dugim cevima upali na Gazivode kako bi Savez ribolovaca tzv. Kosova sproveo redovnu kontrolu aktivnosti na ovom jezeru, mada to do sada nikada nisu činili!

Fingiranje krize

Istovremeno, kosovski specijalci su i ovog vikenda pod kompletnom opremom, tokom noći, patrolirali ulicama Severne Mitrovice što je, nakon serije hapšenja i privođenja, izazvalo dodatnu zabrinutost kod građana srpske nacionalnosti.

Veroljub Petronić, istraživač u oblasti bezbednosti iz ovog grada, ističe za “Vesti” da je reč o oprobanom receptu privremenih prištinskih institucija pred svaku rundu pregovora.

– Institucije u Prištini već godinama unazad rade po istom modelu fingiranja krize tako što namerno ili izazivaju napetost ili veštački proizvode incidente. Na taj način oni prave dodatni pritisak Srbiji od strane međunarodne zajednice, a istovremeno poboljšavaju svoju pregovaračku poziciju – ocenjuje Petronić i dodaje da je poražavajuće što Zapad to prećutno odobrava.

– Zapad namerno glumi nemoć da utiče na vlasti u Prištini, a iza svega se skriva lukav plan da se Albancima na ovaj način pravi još veći manevarski prostor – navodi ovaj stručnjak.

Na udaru domaćini

Petronić je upravo za “Vesti” početkom godine upozorio da se na Kosmetu sprema lov na Srbe. Komentarišući nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Aljbin Kurti “namerava da pohapsi sve Srbe za koje misli da su fizički i intelektualno sposobni da brane sever KiM, ne bi li mogao da protera ljude ili da zauzme Sever”, rekao je da se od pamtiveka prvo udaralo na “najviđenije domaćine”.

– Ovaj izraz je pomalo zaboravljen, a zapravo najbolje definiše strategiju po kojoj Kosmet već vekovima ostaje bez Srba. Taj proces se intenzivirao posle Drugog svetskog rata tako što su na udaru bili upravo najviđeniji domaćini, najugledniji predstavnici srpske zajednice. Tamo gde nisu mogli da ih slome usledile bi pljačke, nasilje i ubistva. Svi zaboravljaju slučaj Đorđa Martinovića koji je bio prekretnica u egzodusu Srba sa KiM – ističe Petronić.

Porast nasilja

Bivši izaslanik SAD za dijalog Ričard Grenel je, povodom trogodišnjice Vašingtonskog sporazuma uz posredstvo tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa, rekao za Kosovo onlajn da su odnosi Beograda i Prištine danas mnogo gori nego te 2020. godine.

– Jedini način da se strane pomere ka boljoj i sigurnijoj budućnosti bio bi odbacivanje promašenih zahteva, tačaka razgovora i političkih ćorsokaka iz prethodnih 20 godina. Neograničeno očekivanje da se istorijske greške moraju ispraviti pre nego što uslede mir, bezbednost i prosperitet, produžavaju sukob koji je već previše koštao dva društva – kazao je, ocenivši da je u poslednje dve i po godine došlo do porasta nasilja, dok su ekonomski izgledi, posebno na Kosovu, oslabili.

Jezgro “velike Albanije”

Ognjen Karanović, predsednik Centra za društvenu stabilnost, smatra da razvoj događaja u Severnoj Mitrovici umesto deeskalacije, predstavlja nastavak eskalacije situacije na severu Kosova.

– Krajnji cilj je da se, uz institucije Srbije, isele i građani srpske nacionalnosti, odnosno nealbanski živalj sa Kosova i da bude homogeno, etnički čisto Kosova, bez Srba, a koje bi predstavljalo jezgro za stvaranje “velike Albanije” – kazao je Karanović uz napomenu da je to konačni cilj svih albanskih političkih elita.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here