commons.wikimedia/Octopus
Ljubljana

Jedan deo zemalja članica Evropske unije, uključujući Austriju, Sloveniju i još neke, odlučile su da ne uvaže preporuku Evropske komisije o uklanjanju ograničenja za ulazak u EU za građane Srbije i ostalih zemalja regiona od danas, 1. jula.

Austrija je odlučila da ne otvara granice za ulazak građana Srbije, kao i drugih zemalja Zapadnog Balkana, osim svojim državljanima koji dolaze iz tih zemalja, ali je za njih obavezan 14-todnevni karantin ili PCR test.

Slovenija takođe nije otvorila granice za državljane Srbije uprkos preporuci Komisije, koju je ta država obavestila da se uslovi za ulazak u Sloveniju ne menjaju i da ostaju isti kao do sada, rečeno je u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Srbija ostaje na slovenačkom crvenom spisku epidemiološki rizičnih država, zato sve koji putuju iz Srbije u Sloveniju čeka 14-dnevni karantin, navodi se na sajtu ambasade.

Mađarska je među zemljama koje su otvorile granice za naše državljane. Za ulazak u tu zemlju ne postoje specifični zahtevi za ulazak, navodi se u odgovoru ambasadora Mađarske u Srbiji Atile Pintera za Tanjug. Kako je dodao, svih devet prelaza je otvoreno i srpski državljani mogu i bez testa i bez karantina, znači bezuslovno, da uđu u Mađarsku.

Od danas nema više restrikcija po pitanju ulaska srpskih državljana u Italiju i nije potrebno obrazložiti razloge putovanja, ali će u narednih 14 dana na snazi biti mera obavezne samoizolacije i medicinskog nadzora, navode u italijanskoj ambasadi.

Dodaje se i da će za ulazak u Italiju biti potrebno popuniti formular koji će biti dostupan na sajtu Ambasade, kao i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here