Srbi piju kafu više nego Turci

0

Srbi vole da piju kafu
 

To da Srbi vole da ispijaju kafu po ceo dan i nije neka tajna, dovoljno je prošetati glavnim ulicama i videti dupke pune kafiće. Neko bi pomislio da smo zemlja raja, gosti uživaju na suncu, čuju se prepirke, smeh, a slučajni prolaznik ponekad može i da oseti miris kafe, poslužene uz ratluk ili neki kolačić.

 

Prošle godine uvezli smo 31.613 tona kafe i potrošili 65,8 miliona evra da bi se toliko kafe kupilo, najviše iz Brazila. Kupovali smo i iz Vijetnama, Indije i Italije, pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije (STO).

 

Kada se ova količina podeli sa brojem naših građana, dolazimo do podatka da je prosečna potrošnja kafe u Srbiji 4,41 kilogram po stanovniku, što je 12,8 kilograma po porodici, i predstavlja godišnji trošak od preko 13.000 dinara, ili preko 1.000 dinara mesečno samo za ovaj proizvod. Za one koji žive sami trošak je oko 400 dinara mesečno.

 

Ekonomska kriza, kroz pad standarda, i rast cene kafe na svetskom tržištu uticale su da se potrošnja smanji sa 5,2 kilograma po stanovniku u 2008 godini.

 

Kada se uporedimo sa zemljama u okruženju, građani Bosne i Hercegovine ubedljivo najviše piju kafu (6 kilograma po stanovniku godišnje), dok Hrvati i Bugari piju koliko i Srbi.

 

Ono što je ovde najinteresantnije je da pijemo 13 puta više kafu od Turaka (340 grama po stanovniku piju Turci), a još je, po navici, naručujemo kao tursku kafu, misleći na običnu kafu.

 

Turci su se, za razliku od nas, prešaltovali na ispijanje čajeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here