Srbiji od integracija 650 miliona evra

0

Prema istraživanju, bez ulaska u EU stopa rasta BDP bila bi u narednih pet godina 3,4 odsto, a sa ulaskom u EU 4,7 odsto. Investicije bi ulaskom Srbije u EU, umesto 1.380, bile bi 1.880 evra, a strane direktne investicije dostigle bi 2.300 evra po stanovniku, umesto 1.400 evra.

 

Procene iznete u studiji zasnivaju se na pretpostavci da će Srbija u EU ući 2014. godine i da će se primenjivati pravila koja su važila za članice EU iz 2004. godine.

 

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za evropske integracije Radmila Milivojević je kazala da novi model razvoja Srbije zahteva podizanje ozbiljne, održive i dugoročne strategije povećanja konkurentnosti u atmosferi dobro uređenog privrednog ambijenta.

Ulazak u EU sredstvo, a ne cilj

 

Dekan Fakulteta ekonomije, finansija i administracije Mihailo Crnobrnja je naglasio da je ulazak u EU sredstvo, a ne cilj, jer je osnovni cilj Srbije modernizacija društva.

 

"Ulazak u evropsku porodicu je samo sertifikat da smo uspeli da modernizujemo ekonomiju, administraciju i društvo", rekao je Crnobrnja i upozorio da će evropske integracije u nekim segmentima biti bolne i teške za privredu, ali će doneti dobitak za društvo.

Generalni direktor sektora za ekonomske analize i istraživanje Narodne banke Srbije Branko Hinić izjavio je da će cene u Srbiji godišnje će rasti brže od proseka u EU za oko tri odsto godišnje, ističući da su cene u Srbiji u 2008. i 2009. godini bile 58 odsto i 59 odsto proseka u Evropi.

Govoreći o efektima evropskih integracija na realni kurs dinara i kamatne stope, zvaničnik NBS je istakao da će povoljniji kreditni i investicioni rejting države i ekonomskih subjekata dovesti do proširivanja jeftinijih izvora za finasiranje.

Rezultati studije su pokazali da bi 2015. godine izvoz, ukoliko bi Srbija ušla u EU, iznosio 2.850 evra po glavi stanovnika, a u suprotnom 2.250 evra, naveo je Hinić, podsećajući da je Srbija sa 1.350 evra izvoza i 2.400 evra uvoza po glavi stanovnika trenutno u grupi siromašnih zemalja sa stanovišta EU.

Standard stanovništva Srbije bi se, prema procenama, povećao za oko 1,3 odsto godišnje, naglasio je Hinić i dodao da to možda nije drastična razlika, ali bi za desetak godina postala značajna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here