Srpski vojnici idu u Ugandu i Liban

0

 

U Ugandi će naši vojnici biti u okviru francuskog kontingenta pri UNDP i tamo ide tim medicinskih stručnjaka za evakuacije. U Liban će ići štabni oficiri koji će učestvovati u komandovanju operacijama, a posle bi trebalo da im se pridruži i jedan broj vojnika, prenosi "Bliconline".

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da se učešće Srbije u međunarodnim mirovnim misijama do sada svodilo na slanje posmatrača i medicinskih stručnjaka, ali da je Vojska Srbije organizovala kurseve na kojima će naši stručnjaci biti osposobljeni da učestvuju i u pešadijskim jedinicama, kao i u jedinicama za razminiravanje.

On naglašava da je učešće u mirovnim misijama veoma značajno za međunarodni ugled zemlje i da se upravo kroz ove „najteže i najbolnije poslove jer je u pitanju slanje ljudi van granica zemlje“ stiče kredibilitet.

"NATO i EU prate veoma ozbiljno kakvo je učešće zemalja u mirovnim misijama. To su zemlje u našem regionu odavno razumele i uzele učešće u tim misijama da bi stekle reference za uključivanje u međunarodne organizacije", rekao je Radić za "Blic“.

Sa misijama u Čadu, Liberiji, Kongu i Obali Slonovače, Srbija bi ukupno učestvovala u sedam mirovnih misija. Do sada je u operacijama učestvovalo 34 člana Vojske Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here