pixabay.com

Kad muškarci dođu u godine života između 40. i 55, mogu da iskuse fenomen sličan ženskoj menopauzi, nazvan andropauza.

Za razliku od žena, muškarci nemaju jasan znak kao što je prestanak menstruacije, koji bi obeležio ovu tranziciju. I jedni i drugi, međutim, imaju sniženje u nivou polnih hormona, estrogena kod žena, testosterona kod muškaraca.

Telesne promene kod muškaraca nastaju vrlo postepeno i mogu biti praćene promenama u ponašanju i raspoloženju. Najčešće se prvo javljaju premorenost, gubitak energije, seksualnog nagona i fizičke agilnosti.

Studije su pokazale da ovo sniženje testosterona može izložiti pojedinca i drugim zdravstvenim rizicima, kao što su srčane bolesti i osteoporoza.

Za razliku od menopauze, koja uglavnom nastaje kod žena koje su u srednjim 40-im do srednjih 50-ih godina života, muška “promena” može da se proteže čak i kroz nekoliko decenija.

Odnos prema životu, psihološki stres, alkohol, povrede ili operativni zahvati, lekovi, gojaznost i infekcije, ali i ishrana bazirana na mesnim prerađevinama, sa veštačkim šećerima, konzervansima, prevelikom količinom soli i trans-masti, mogu doprineti nastanku i uočljivijim simptomima andropauze.

Iako će sa godinama pad nivoa testosterona nastati kod praktično svih muškaraca, ne postoji način na koji bi se moglo predvideti ko će iskusiti andropauzalne simptome dovoljno jake da potraži medicinsku pomoć.

Andropauza je prvi puta opisana u medicinskoj literaturi 1940. godine. Pojam “muškog klimakterijuma” zapravo nije nov, međutim, mogućnosti za tačnu dijagnostiku su novijeg datuma. Osetljivi testovi za bioraspoloživi testosteron nisu bili dostupni sve do nedavno, čime je andropauza kroz duži vremenski period bila pogrešno i nedovoljno dijagnostikovana i lečena.

Kako sada muškarci žive duže, njihova smrtnost od bolesti kardiovaskularnog sistema je najprisutnija upravo u početnom dobu nastanka andropauze od 40. do 54. godine.

Važno je javiti se lekaru čim se primete prvi simptomi. Kod osoba sa erektilnom disfunkcijom, utvrđuju se i vrednosti gonadotropina, triglicerida, holesterola i prolaktina u krvi.

Rešava se i “andropauza test”, u kojem su pacijentu postavljena osnovna pitanja. Nakon procene subjektivnog stanja i tumačenja rezultata iz postojećih analiza, određuje se terapija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here