Pexels.com

Bioritam ljudi današnjice u velikoj meri je poremećen. Sve više njih pati od nesanice ili odlazi u krevet jako kasno, što nesumnjivo utiče na zdravlje. Najnovija studija je pokazala da spavanje pet ili manje sati može da ugrozi zdravlje organizma za 15 procenata.

Veza između kvalitetnog sna i imuniteta je od suštinskog značaja.

Kada smo budni, naš mozak, ali i ostatak organizma koriste hemijske sastave, poznate kao neurotransmiteri za međusobnu “komunikaciju”, odnosno slanje informacija od nervnog do imunološkog sistema i ostatka tela. Spavanje pomaže da se održe na optimalnom nivou zalihe ovih vrsta neurotransmitera.

Kada osoba ne spava dovoljno ili ima loš kvalitet sna, telo će biti u stanju da proizvede manje molekula neurotransmitera. To dalje ima za posledicu da mnoge telesne funkcije, uključujući i imunološki sistem, neće raditi optimalno.

Loš san utiče na pad imuniteta

Osim toga, dok spavamo, naš organizam proizvodi više belih krvnih zrnaca i citokina, koji deluju kao glasnici imunog sistema i pomažu u borbi protiv infekcija i ostalih bolesti. Samim tim, loš san može da prouzrokuje njihovu smanjenu proizvodnju, što dalje ima implikacije na opadanje imuniteta, navodi Real Simple.

– Nedostatak sna čini osobu podložnijim običnoj prehladi – smatra Viktorija Glas, doktorka medicine i medicinski istraživač.

Kvalitetan san može pomoći telu da se brže oporavi, dodaje ona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here