Printscreen

Prema nacrtu godišnjeg zakona o odbrani američkog Senata, Kosovo bi se našlo na listi istočnoevropskih zemalja koje ispunjavaju uslove za učešće u američkim vojnim vežbama, usled povećanih tenzija na Balkanu.

Kako prenosi portal Difens, fiskalni zakon o nacionalnoj odbrani iz 2024, o kome bi u Senatu trebalo da započne rasprava ove nedelje, omogućava Prištini da učestvuje u vojnim vežbama pod vođstvom Amerike radi povećanja interoperabilnosti sa NATO snagama, što znači da bi Kosovo učestvovalo na multilateralnim vojnim vežbama sa članicama NATO-a i Partnerstva za mir (PFP), čija je učesnica i Srbija.

Difens navodi da, kao učesnica PFP-a, Srbija redovno učestvuje na vežbama ”Platinasti vuk” sa Amerikom i NATO saveznicama.

Dodaje se da Komitet za oružane snage Senata ”podržava proširenje saradnje u oblasti sajber bezbednosti sa kosovskim oružanim snagama” i nalaže ministru odbrane Lojdu Ostinu da obavesti Kongres o naporima da se to učini do kraja godine.

Napori za produbljivanje vojnih veza između Amerike i samoproglašenog Kosova dolaze u trenutku kada Bajdenova administracija i brojni poslanici pokušavaju da ublaže pogoršane odnose Prištine sa Beogradom usred rastućih tenzija između albanske i srpske zajednice na severu KiM.

Specijalni izaslanik Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar juče je, predstavljajući pred Spoljnopolitičkim odborom Kongresa svoj izveštaj o situaciji na Zapadnom Balkan, istakao da bi neuspeh Prištine da smanji tenzije sa Beogradom uticao na nastojanje Prištine da se pridruži NATO-u i EU.

Naš jedinstveni zahtev je bio da Kosovo ne pokušava silom da instalira gradonačelnike tamo gde su se dešavali protesti, prenosi Sputnjik.

– U međuvremenu, bili smo veoma oštri prema Srbiji – rekao je Eskobar i dodao da je Amerika “dobila obećanje” od Srbije da se neće protiviti novim izborima u četiri opštine na severu KiM, kao i da će “biti posledica po Srbiju ako se tome suprotstave”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here