pixabay.com

Proširenje Evropske unije predstavlja geostrateško ulaganje u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet, navodi se u završnoj deklaraciji lidera EU nakon samita u Granadi.

“Proširenje je pokretač za poboljšanje ekonomskih i socijalnih uslova evropskih građana, smanjenje dispariteta među zemljama. Ono mora da neguje vrednosti na kojima je Unija zasnovana”, piše u deklaraciji.

Dodaje se da za proširenje moraju da budu spremne zemlje kandidati, ali i članice Evropske unije.

“Zemlje kandidati treba da ubrzaju reforme, posebno u oblasti vladavine prava. Istovremeno, Unija treba da sprovede neophodne unutrašnje reforme”, ističe se u deklaraciji.

Navodi se da su pandemija korona virusa i sukobi u Ukrajini testirali otpornost Unije i ukazali na potrebu da EU ojača sopstveni suverenitet.

Lideri EU poručuju da su odlučni da preuzmu veću odgovornost za sopstvenu bezbednost i odbranu, ali i za pomoć Ukrajini.

“Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu i njen narod, koliko god bude potrebno. Takođe smo potvrdili da budućnost zemalja kandidata i njihovih građana leži u Evropskoj uniji”, navodi se u deklaraciji.

Ističe se da će Evropska unija ojačati svoju odbranu i da će investirati u razvoj tehnologije i industrije, te da će se boriti protiv sajber i hibridnih pretnji, kao i protiv dezinformacione kampanje.

Istovremeno, EU će ulagati u zelenu i digitalnu tranziciju “kako bi se obezbedila održivot evropskog ekonomskog modela”.

“Nastavićemo sa našim naporima da izgradimo kohezivnije, inovativnije i međusobno povezano jedinstveno tržište, čuvajući njegov integritet, njegovu društvenu dimenziju i njegovu otvorenost, obezbeđujući jednake uslove i smanjujući administrativno opterećenje”, navodi se u deklaraciji.

Lideri EU su se obavezali da će pojačati saradnju sa zemljama iz svih regiona sveta kako bi “zaštitili i unapredili međunarodni poredak zasnovan na principima Ujedinjenih nacija”.

“Sada je važnije nego ikad sarađivati na jačanju i diverzifikaciji naših lanaca snabdevanja, negovanju partnerskih, trgovinskih i investicionih sporazuma, promovisanju održivog razvoja kako bismo ispunili naše dogovorene ciljeve ka neto nultim emisijama i poboljšanju spremnosti za vanredne situacije u zdravstvu. Ovaj rad takođe zahteva oživljavanje globalne trgovine, u kojoj Svetska trgovinska organizacija igra glavnu ulogu”, zaključuje se u deklaraciji.

Dodaje se da će Evropski savet narednih meseci nastaviti razgovore o budućim prioritetima Evropske unije, uoči usvajanja Strateške agende sledeće godine.

2 COMMENTS

  1. Oni prosiruju, a clanice EU jacaju svoje granice. Kakvo bre prosirenje? Mamac za naivne. Sa Brexitom je krenulo, i sa Benelux – exitom ce da se zavrsi. Pa nek Nemacka i Francuska same budu sa ovom bivsom Istocnom Evropom: Poljacima, Rumunima, Bugarima, Madjarima, Slovacima, Litvancima, Estoncima, Estlandjanima, Hrvatima , Slovencima….Sta tu ima novo i profitabilno u tom drustvu? Nista. Evropa se i prije prosirenja pocela raspadati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here