EPA/Tatyana Zenkovich
Beloruska vojska

Vojna doktrina Savezne Države Rusije i Belorusije ne predstavlja pretnju po bilo koga, to je prinudan odgovor na pritisak Zapada, rekao je državni sekretar Savezne Države Dmitrij Mezencev.

– Primećujemo sve veći vojno-politički pritisak na Rusiju i Belorusiju. Danas vojna doktrina definiše poseban nivo koordinacije akcije ministarstava odbrane za zaštitu zajedničke granice Savezne Države… Ovo je takođe važan faktor koji bi trebalo da uzmu u obzir naši partneri koji sve više približavaju infrastrukturu NATO-a ruskim i beloruskim granicama – rekao je Mezencev za televiziju „Rusija 24“.

Kako je istakao, doktrina predviđa povećanje vojno-tehničke saradnje kao i zajednički naučno-istraživački rad u sferi odbrane.

– Odbrambena doktrina Savezne Države je dokument koji ne vodi ka bilo kakvim pretnjama po bilo koga, ali povećava visok stepen zaštite naših teritorija -precizirao je državni sekretar.

Integracioni dekret – istorijska odluka

Prema rečima Mezenceva, saveznički programi će sveobuhvatno i u velikoj meri osigurati zbližavanje ekonomskog potencijala Rusije i Belorusije, što se, između ostalog, radi i kako bi zajednička konkurentnost nacionalnih privreda bila suštinski veća.

– Teško da se može preceniti značaj te odluke o usvajanju 28 savezničkih programa koju je Savet doneo. To je istorijska odluka za naše odnose – rekao je Mezencev istakavši da nije slučajno to što su dokumenta potpisana na Dan narodnog jedinstva koji je Rusija proslavila 4. novembra.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, su potpisali integracioni dekret o glavnim pravcima sprovođenja odredbi Ugovora o stvaranju Savezne države za 2021-2023. godinu. Dvojica predsednika odobrila su odluke Vrhovnog državnog saveta Ruske Federacije i Belorusije, uključujući i ažuriranu vojnu doktrinu i migracioni koncept.

U septembru su se predsednici dveju zemalja dogovorili o svih 28 integracionih saveznih programa. Zatim su ovi programi odobreni na sastanku Saveta ministara Savezne države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here