Pexels

Poznato je da su spavanje i pamćenje direktno povezani. Neadekvatan san smanjuje moždanu aktivnost i ograničava pristup učenju, pamćenju i koncentraciji, ali da li ste se zapitali koju tačno ulogu ima san?

Neurolog i istraživač Alchajmerove bolesti dr Skot Smol, objašnjava da nedostatak sna narušava sposobnost pamćenja, zapravo stvara previše sećanja, a rezultat je preopterećen mozak i nedostatak prostora za stvaranje novih sećanja, pa se lakše zaboravljaju i neke važne informacije.

Šta se dešava sa vašim sećanjima dok spavate?

– Jedna od glavnih svrha sna je da smanjimo naša sećanja – kaže neurolog Smol.

Ovu ideju je predstavio molekularni biolog, neuronaučnik i dobitnik Nobelove nagrade dr Frensis Krik, koji je predložio da spavamo da bismo zaboravili, što znači, spavamo da bi naš mozak mogao da ukloni nepotrebne informacije.

Odvojite trenutak da zamislite svoj mozak kao ogromno, otvoreno polje, vaša sećanja kao travu koja raste iz zemlje. Spavanje vam omogućava da “pokosite” travnjak i skratite nepotrebne delove zbog kojih polje izgleda pretrpano i izobličeno.

Mozak se susreće sa hiljadama i hiljadama informacija svakog dana, od kojih većinu niste ni svesni da obrađujete.

– Vaš mozak je veoma dobar u pamćenju na hiljade detalja, a većina njih nije ključna za vaš život – dodaje dr Smol.

Kada ljudi ne spavaju dovoljno kvalitetno, njihov mozak nije u stanju da ukloni ova dodatna sećanja i zadrži samo važne stvari, zbog čega je nedostatak sna povezan sa neoptimalnim radnim pamćenjem.

– Njihov mozak je statičan kada su u pitanju informacije – kaže dr Smol i dodaje da “oni ne mogu jasno da misle”.

Teorija ima smisla, san je ključan za podmlađivanje svih ćelija u vašem telu, on im daje šanse da se poprave, sasvim je prikladno da vreme provedeno u sanjarenju takođe može da pomogne u finom podešavanju vaših sećanja.

Ako želite dodatnu podršku za spavanje, poznato je da postoje suplementi koji mogu da pomognu. Magnezijum i melatonin su dve popularne prirodne opcije. Međutim, ipak je od ova dva izabran magnezijum glavna podrška spavanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here