Pexels

Proteini su bitan deo zdrave ishrane. Pomažu u izgradnji i obnovi mišića, organa i kostiju. Visokoproteinska dijeta takođe se pokazala korisnom za smanjenje masnoće, gubitak težine, lakše postizanje i zadržavanje sitosti i izgradnju i održavanje mišićne mase.

Međutim, visokoproteinske dijete takođe su povezane s nekoliko rizika koje je važno razumeti. Stručnjaci ne preporučuju prekoračenje preporučene dnevne količine, piše Klix.

Kada izračunavate koliko ukupnih proteina trenutno jedete ili bi trebalo da jedete, uzmite u obzir proteine iz svoje ishrane, ali nemojte zanemariti i one iz suplemenata koje uzimate.

Konzumacija velikih količina bilo koje hranljive materije tokom dugog vremenskog razdoblja obično nosi svojstvene rizike, a tako je i sa proteinima. Prema istraživanju, prekomerna konzumacija može dovesti do povećanog rizika od određenih zdravstvenih komplikacija.

Dobijanje na težini

Visokoproteinske dijete mogu podsticati gubitak težine, ali ova vrsta gubitka težine može biti samo kratkoročna. Višak konzumiranih proteina obično se skladišti kao mast, dok se višak aminokiselina izlučuje. To s vremenom može dovesti do debljanja, naročito ako unosite previše kalorija povećanjem unosa proteina.

Studija iz 2016. godine otkrila je da je povećanje telesne težine značajno povezano sa dijetama u kojima su proteini zamenjivali ugljene hidrate, ali ne i kada su zamenjivali masti.

Loš dah

Konzumiranje velikih količina proteina može dovesti do lošeg zadaha, naročito ako ograničite unos hidrata. Četkanjem zuba i upotrebom zubnog konca nećete se rešiti lošeg zadaha. Najbolje je da povećate unos vode, češće perete zube i žvačete žvakaću gumu kako biste ublažili deo ovog učinka.

Zatvor

44 posto učesnika jedne studije na tu temu prijavilo je da pati od zatvora. Visokoproteinske dijete koje ograničavaju unos ugljenih hidrata obično sadrže malo vlakana. Povećanje unosa vode i vlakana može sprečiti zatvor.

Proliv

Konzumiranje previše mlečnih proizvoda ili prerađene hrane, zajedno sa nedostatkom vlakana, može uzrokovati proliv. Ovo je naročito moguće ako ste intolerantni na laktozu ili konzumirate izvore proteina kao što su pržene proteinima bogate namirnice, poput crvenog mesa, ribe ili živine.

Oštećenje bubrega

Iako nijedna veća studija ne povezuje visok unos proteina sa oštećenjem bubrega kod zdravih osoba, višak proteina može prouzrokovati oštećenje kod ljudi sa već postojećom bolešću bubrega. To se događa zbog viška kiseonika koji se nalazi u aminokiselinama od kojih su proteini sastavljeni. Oštećeni bubrezi moraju više da rade kako bi se rešili viška i otpadnih proizvoda koji nastaju varenjem proteina.

Nedostatak kalcijuma

Ishrana bogata proteinima i mesom može uzrokovati gubitak kalcijuma iz tela. To je ponekad povezano sa osteoporozom i lošim zdravljem kostiju. Pregled studija iz 2013. godine otkrio je povezanost između konzumacije velikih količina proteina i lošeg zdravlja kostiju. Međutim, još jedna recenzija iz 2013. godine utvrdila je da je učinak proteina na zdravlje kostiju neuverljiv. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se proširili i zaključili ovi nalazi.

Kada posetiti lekara

Važno je da uzmete u obzir rizike pre nego što počnete sa visokoproteinskom dijetom kako biste utvrdili da li je prikladna za vas. Uvek razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što započnete novu dijetu, naročito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme.

Vaš lekar i dijetetičar mogu vam pomoći da izvagate prednosti i mane visokoproteinske dijete na osnovu vaših individualnih potreba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here