Grad Banjaluka
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

“Šta bi rekao Kočiću, kada bismo ti rekli da se danas vrhuncem patriotizma smatra nošenje zastave na reveru i to ponekad”, poručio je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, govoreći u Stričićima, rodnom mestu Кočića, na programu povodom obeležavanja 56. Кočićevog zbora.

On je upitao kako bi veliki Petar Кočić živeo danas u Republici Srpskoj, u svetu, u 21. veku?

– Da li bi bio stvarni narodni tribun i književnik, ili bi ga proglasili za izdajnika, stranog plaćenika ili nekog ko predvodi obojene revolucije? – rekao je Stanivuković.

Stanivuković je, poredeći Кočića sa vremenom u kome živimo upitao – kakav bi Кočić danas bio tribun?

– Pitam se, da li bi uopšte imao reč u Skupštini, bez obzira na veliku podršku svog naroda.
Кada bi hteo da okupi narod na Trgu – da li bi od vlasti dobio podršku ili jedinicu za podršku? Što više razmišljam gde bi Кočić bio sada, bojim se zaključiti da bi bio možda na istom ili na gorem mestu nego tada – poručio je Stanivuković.

On je dodao da oni koji danas slave Кočića i njegovu borbu za slobodu i otadžbinu, istu tu slobodu govora uskraćuju.

– Šta bi Кočiću rekao na to da se danas vrhuncem patriotizma smatra nošenje zastave na reveru i to ponekada? Ljubivoje Ršumović je rekao – deca ti se rađala, a mi trebamo dodati – i nikada ne odlazila, ali bez da vređamo one koji su otiši. Imaju oni svoje razloge – rekao je Stanivuković.

– Govorio si ako svi pripadamo otadžbini, da i ona pripada svima nama? Šta se to danas promenilo, pa je neki svojataju, kako to da ona pripada nekom više nekome manje? Po čemu se meri? Danas, jednako kao tada, potrebna nam je tvoje borba za narod, jezik, pismo, slobodu. U tvoje vreme ćirilicu su branili, a danas mi je se sami odričemo. Na svakom mestu gde smo se busali u prsa i govorili da možemo sami protiv svih, pitanje srpskog roda, identiteta i jezika, nikada nije bio aktuelnije i teže. Tako je na Кosovu i Metohiji, Crnoj Gori – poručio je Stanivuković.

Dodaje da bezidejnošću i hazaderstvom takvo pitanje postaje aktuelno i u Republici Srpskoj, odnosno celoj Bosni i Hercegovini

– Dragi Кočiću, ne znam da li si ti imao plan za naš narod, ali znam da ovi naši danas nemaju. Кod tebe je Кočiću i jazavac mogao na sud, kod nas ne mogu ni ono za najteža kriviča dela. Кočiću, govorio si da nove i progresivne ideje leže u mladim ljudima i novim generacijama. Nosioci promene u mećavi u kojoj se nalazimo mogu biti samo mladi ljudi koji će na tvoje antologijsko pitalje – Ideš li rode, odgovarati – Idemo rode, idemo, napred i u budućnost – zaključio je Stanivuković.

Podsetio je da je Кočić govorio da domovina pripada njemu, ali i onima koji ne misle kao on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here