Youtube/RTV Vojvodine
Peter Stano

Evropska unija (EU) očekuje od nove vlade Crne Gore da zadrži postojeći kurs potpunog usklađivanja sa spoljnom politikom, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je kazao da su uvereni da će Crna Gora nastaviti da napreduje u pristupnom procesu.

– Crna Gora je jedna od zemalja kandidata sa dugim rekordom od 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom EU i to EU redovno ističe i ceni. Jer to usklađivanje ima cenu za zemlju, jer je čini metom za strano zlonamerno mešanje – poručio je Stano.

On je na pitanje TVCG kazao i da su evropske institucije pratile jučerašnji izborni proces i naglasio da će zvaničnu reakciju saopštiti nakon preliminarnog izveštaja ODHIR/OEBS-a.

– Za nas je važno da su izbori održani i da Crna Gora, kako bi zadržala svoju vodeću poziciju kandidata za pristupanje, što podrazumeva i stopostotno usklađivanje, treba da zadrži kurs, treba da napreduje u važnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava i ostvarivanja drugih uslova koji proizilaze iz procesa članstva – naglasio je Stano.

Dodao je da je EU uverena da će Crna Gora, čak i sa novom vladom, nastaviti da ostvaruje veoma dobre rezultate i da će nastaviti da napreduje u pristupnom procesu, preneo je portal RTCG.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here