Pexels.com

Možda mislite da je svako vreme dobro za pranje zuba. Međutim, grešite, a stomatolozi upozoravaju zašto.

Postoji određeno vreme kad zubima pranje zapravo može više da našteti nego da doprinese zdravoj higijeni. U pitanju je pranje zuba odmah nakon obroka.

Stomatolozi upozoravaju da je to loša ideja jer varenje počinje u ustima, što stvara kiselo okruženje, a to nije najbolji uslov za pranje zuba.

– Kada pojedete hranu koja sadrži šećer ili jednostavni skrob koji se u ustima razgrađuje na šećer, bakterije koje uzrokuju karijes počinju da se njime hrane i proizvode kiselinu. Kada su vaši zubi izloženi jako kiseloj okolini, privremeno slabe vašu zubnu gleđ (tvrdu, spoljnu površinu zuba) uzrokujući gubitak minerala – kaže Džin Lin, vlasnik dečje stomatologije Hurst i upozorava kako bi, u ovoj situaciji, četkanje moglo dodatno oštetiti gleđ.

Američko zubarsko udruženje (ADA) preporučuje da pričekate najmanje sat vremena posle jela kako biste oprali zube. Nil Džej Gađar, bivši predsednik Akademije opšte stomatologije, kaže da to vreme “omogućava da vaše telo neutrališe kiselu sredinu koju je možda stvorila kisela hrana koja je uneta. Čekajući sat vremena, kiselini dajete dovoljno vremena da odradi svoj posao”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here