Stranci ne mogu u staračke domove

0

Sporna direktiva: U Salcburgu nisu svi jednaki

 

 

Turci, Bosanci i Srbi nemaju pravo na mesto u jednom od gradskih staračkih domova u Salcburgu iako već decenijama žive u ovom gradu, a takva situacija neće ni da se promeni, odlučio je gradski senat glasovima Socijaldemokratske (SPO), Slobodarske (FPO) i Narodne partije (OVP) , nasuprot Građanskoj listi. Glasanje u gradskoj vladi će usledeti 4. novembra.
 

Migranti su reagovali na ovakvu odluku protestom, a nevladin sektor je tražio mišljenje pravnika iz Graca, specijalizovanog za ljudska prava i pitanja diskriminacije.
 

Naime, prema spornoj direktivi grada Salcbugra samo građani EU, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske imaju pravo na mesto u staračkom domu.

Prvo državljanstvo

Politički predstavnici SPO, OVP i FPO su odgovorili da migranti treba jednostavno da uzmu austrijsko državljanstvo i na taj način reše ovaj problem.
Zamenik gradonačelnika Salcburga Martin Panoš je ukazao da ovo uređenje postoji već decenijama, kao i da do sada migranti nisu traživali mesta u staračkim domovima.
On je takođe rekao da će se naći specijalno uređenje za teže humanitarne slučajeve.

"Direktiva je kontraproduktivna za integraciju. Ona isključuje migrante iz jedne važne komunalne usluge", istakao je Jozef Mautner iz Platforme za ljudska prava.
Kako se ističe, moguća posledica ovakve odluke, je ta da žene iz migrantskih porodica budu primorane da napuste radno mesto, kako bi se brinule o svojim članovima porodice, kojima je potrebna nega.
 

Poslanik Građanske liste u gradskom parlamentu Ulrike Sagi je rekla da ovakva odluka povređuje ljudska prava i ukazala da je u Lincu i Gracu podrazumljivo da migranti imaju pristup staračkim domovima. Šef poslaničkog kluba Građanske liste Helmut Hitinger ne razume šta zahtevaju političari drugih frakcija.
 

"Da li ljude koji žive decenijama u Salcburgu treba u starosti i bolesti da vratimo u njihove zemlje porekla", upitao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here