Stros-Kan tuži autora filma o njegovom seks skandalu

0

Sud rekao da je nevin, šta imaju filmadžije da čačkaju: Dominik Stro-Kan
 

"On je zgrožen. Naložio je svojim branicioma da podnesu tužbu za klevetu zbog optužbe o silovanju i sličnim insinuacijama koje se provlače kroz ceo film. Stros-Kan je oslobođen optužbe i ne podnosi da ga smatraju silovateljem", rekao je advokat novinarima.

 

Advokat je dodao da je njegov klijent pre tri godine brzo oslobođen optužbe posle izbijanja skandala i zbog toga je "takva situacija apsolutno nedopustiva".

 

"Svako ima pravo da snima fikciju, ali ne i da optužuje nekog kao što se to događa u filmu. Dovoljni su intervjui glumaca i reditelja da shvatimo da je reč o Stros-Kanu. Autori filma ne mogu da izbegnu odogovornost tako što su se ogradili i ne pominju direktno njegovo ime", dodao je advokat.

 

On je dodao da film ima i elemente antisemitizma i da je Stros-Kanu preporučeno da ne gleda takav "odvratan film".

 

Film "Dobrodošli u Njujork" reditelja Ejbela Ferare prikazan je u subotu uveče van konkurencije na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu. Publika i kritičari veoma su hladno reagovali na film, koji posle projekcije nije dobio ni aplauz.

 

Filmski kritičari ocenili su da je Ferara imao čudan pristup toj aferi. S jedne strane, film ima dokumentarne elemente pošto je snimljen u Stros-Kanovom stanu u Njujorku, gde je francuski političar bio u kućnom pritvoru. S druge strane, u filmu glumac Žerar Depardije nije uopšte pokušao da prikaže Stros-Kana kao verodostojnog ekonomistu i političara za kojeg se verovalo u to vreme da bi mogao da postane budući predsednik Francuske.

 

Film je prikazan 17. maja, istog datuma kada je 17. maja 2011. godine hotelska sobarica u Njujorku optužila Stros-Kana da je pokušao da je siluje. Stros-Kan je oslobođen optužbe u SAD, ali je zbog te afere bio primoran da podnese ostavku na mesto šefa MMF-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here