Sukobe u Foči izazvali muslimani

0

Zoran Nikolić iz Foče, svedok odbrane na suđenju generalu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, izjavio je da su fočanski muslimani u aprilu 1992. godine izazvali početak sukoba u toj opštini.
Nikolić je rekao da su dan pre izbijanja sukoba svi pravosnažno osuđeni zatvorenici bili pušteni iz Kazneno-popravnog doma u Foči, što je kod stanovništva izazvalo strah. On je rekao da ne zna po čijem je nalogu to učinjeno, ali je sugerisao da su to učinili muslimani i opisao kako je u prvim sukobima poginuo njegov brat, koji je bio komandant jedne jedinice Teritorijalne odbrane.
Nikolić, koji je bivši pripadnik Teritorijalne odbrane, izjavio je da tokom rata nije znao za zločine nad muslimanima i seksualno nasilje nad muslimanskim ženama u Foči i naglasio da je za to čuo tek posle rata. On je rekao da je tek posle rata čuo da su vođe Teritorijalne odbrane Gojko Janković i Miodrag Kunarac u jednoj kući držali zarobljene muslimanke koje su bile silovane.
Podsećajući da su i Janković i Kunarac zbog toga osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, zastupnica optužbe je iz presude Tribunala Kunarcu citirala izjavu jedne žrtve da ju je "dva puta silovao Zoran Nikolić".
Svedok je rekao da ne zna za tu tvrdnju svedoka i napomenuo da su u Foči tada postojala "najmanje dva Zorana Nikolića".
Upitan direktno da li je on Zoran Nikolić koji je silovao muslimansku ženu, svedok je odgovorio: "Ne.".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here