pixabay.com

Superhrana je dobra za sve, bez obzira na pol, ali određene namirnice sadrže specifične hranljive materije koje mogu pomoći u nekim uobičajenim zdravstvenim problemima muškaraca.

Nedavno istraživanje Klivlendske klinike pokazalo je da je zapanjujućih 81 posto muškaraca reklo da oseća da su relativno zdravi. Međutim, nesrećna stvarnost je da svakodnevne navike muškaraca o kojima sami izveštavaju daju potpuno drugačiju i alarmantnu sliku.

Na pitanje o njihovim zdravstvenim navikama, istraživanje je pokazalo da je 83 odsto američkih muškaraca iskusilo stres u poslednjih šest meseci, 44 odsto ne vodi računa o svom mentalnom zdravlju, a samo 50 odsto je testirano na uobičajene karcinome, uključujući prostatu, kolorektalni, kožu, testise i bešiku.

Ovo je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da podaci pokazuju da se muškarci suočavaju sa znatno većim rizicima od srčanih bolesti, bolesti pluća, raka prostate i moždanog udara – pri čemu je poslednji vodeći uzrok smrti među muškarcima – u poređenju sa ženama.

Postoje brojne promene u načinu života koje muškarci mogu da učine kako bi poboljšali svoje zdravlje, a jedna od glavnih oblasti je ishrana. Rezultati ankete su takođe pokazali da je 49 odsto muškaraca reklo da se ne pridržava zdrave ishrane, što pokazuje da ima mnogo prostora za napredak.

Orašasti plodovi

I dalje se fokusirajući na zdravlje srca, konzumiranje raznih orašastih plodova poput badema, pistaća, indijskih oraha i oraha može pomoći da muška srca budu zdrava dok stare.

Ove male elektrane su prepune proteina, vlakana i esencijalnih masti, što ih čini veoma hranljivim izborom za užinu. Orasi sadrže visok nivo alfa-linolenske kiseline, vrste omega-3 masne kiseline poznate po svojim dobrobitima za zdravlje srca, a pistaći su prepune antioksidansa i obezbeđuju svih devet esencijalnih aminokiselina, što ih čini kompletnim proteinom biljnog porekla.

Pečurke

Pečurke su još jedna superhrana koja može značajno da doprinese zdravlju muškaraca. Na primer, one su izvori hranljivih materija kao što su vitamin D, selen i antioksidansi, koji su od vitalnog značaja za održavanje dobrog zdravlja, a prisustvo antioksidanata u pečurkama pomaže u smanjenju rizika od hroničnih bolesti boreći se protiv štetnih slobodnih radikala.

Selen podržava imuni sistem i funkciju štitne žlezde, a iako se problemi sa štitnom žlezdom češće razmatraju kod žena, muškarci takođe mogu razviti probleme sa njenom funkcijom. Pečurke sadrže beta-glukane, vrstu vlakana koja doprinose zdravlju srca pomažući u regulisanju nivoa holesterola.

Paradajz

Paradajz je uobičajena superhrana puna moćnih antioksidanata. Jedan antioksidans koji se nalazi u paradajzu, likopen, povezan je sa zaštitom od hroničnih bolesti kao što su kancer prostate i kardiovaskularne bolesti.

Već znamo da muškarci imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega je jedenje hrane zdrave za srce toliko važno, ali je uključivanje hranljivih sastojaka poput likopena u vašu ishranu takođe ključno, pogotovo jer CDC kaže da će 13 od 100 muškaraca u SAD razviti kancer prostate tokom svog života.

Pored likopena, paradajz sadrži vitamine A, K i kalijum. Prema časopisu “New England Journal of Medicine2, ishrana sa malo natrijuma uz povećanje unosa kalijuma može pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice

Borovnice su popularna superhrana poznata po svojim izuzetno moćnim antioksidansima, posebno grupi flavonoida zvanim antocijanini.

Redovno uzimanje borovnica povezano je sa gubitkom težine, smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i neuroprotekcijom.

Jedan izveštaj objavljen u časopisu “Nutrients” pokazuje da su polifenoli (biljna jedinjenja) koja se nalaze u borovnicama takođe povezana sa snižavanjem i upravljanjem LDL holesterolom (“lošim” holesterolom), što može pomoći u prevenciji srčanih oboljenja.

Jogurt

Muškarci bi trebalo da razmisle o tome da jedu više jogurta, jer je ova superhrana dobro izbalansirana, dobro zaokružena užina ili doručak koji kombinuje masti, ugljene hidrate i proteine na način na koji malo koja druga superhrana može.

Punomasni jogurt možda je teže pronaći u prodavnici, ali će vam pomoći da se osećate sito i obezbediće vam dugotrajnu energiju za pauzu između obroka.

Konzumiranje jogurta svakako može pozitivno uticati na dnevnu energiju i sitost, ali neka istraživanja takođe podržavaju dugoročne prednosti jogurta.

Prema studiji objavljenoj u “British Journal of Nutrition”, muškarci koji su redovno jeli fermentisane mlečne proizvode (jogurt i sir, na primer) imali su manji rizik od bolesti koronarnih arterija, prenosi Klix.ba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here