Izvor: B92/Depositphotos/Yarr65

Političar i advokat Azem Vlasi smatra da bi preambula Ustava Srbije, u kojoj se navodi da je KiM deo Srbije, trebalo da bude promenjena kada se postigne konačan dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Ako se preambula ne promeni, kako kaže, to znači da Srbija nije odustala od pretenzija prema Kosovu.

– Konačni sporazum znači da Srbija treba da izbriše preambulu. Sve dok se Kosovo pojavljuje u Ustavu Srbije kakvo je sada, jasno je da Srbija ostaje pri svojim pretenzijama na Кosovo, pa se mora insistirati da se to ukloni, inače je jasno da nije odustala od pretenzija prema Kosovu – rekao je Vlasi.

On smatra da Rusija i Kina trenutno ne bi koristile veto za prijem Kosova u Ujedinjene nacije, u slučaju da se u dijalogu postigne dogovor Kosova i Srbije. Vlasi je za KTV rekao da ako Srbija bude ćutala, onda Rusija i Kina neće koristiti veto.

– Situacija u poziciji Rusije se promenila sada kada je pripojila neke delove suverene države Ukrajine. Rusija više nije zainteresovana da insistira na odbrani pozicija Srbije. Ako se Srbija ne protivi prijemu Kosova u UN, i o tome ćuti, onda Rusija i Kina ne moraju da koriste veto. Svako ima svoje probleme – rekao je advokat Vlasi.

Kada je reč o Zajednici srpskih opština, Vlasi je rekao da ona treba da bude formirana, ali samo u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova.

– Stav Kosova treba da bude jasan. ZSO kao vid saradnje po nekim konkretnim pitanjima između ovih opština, biće formirana, ali u okviru ustavnog i pravnog sistema Kosova i Zajednica kao takva biće formirana kada bude postignut konačni sporazum o normalizaciji odnosa – rekao je Vlasi.

Povodom francusko-nemačkog predloga, Vlasi je naveo da je Kosovo u povoljnom položaju, jer strane koje su uključene ne traže nikakav kompromis od Kosova koji bi “oštetio njegovu državnost”.

– To je najvažniji trenutak iz više razloga, imamo inicijativu dve najvažnije države EU iza kojih stoje francuski predsednik Makron i nemački kancelar Šolc. Prema ovoj inicijativi, čini se da se Evropljanima žuri da okončaju dijalog Kosova i Srbije konačnim dogovorom. Kosovo je u povoljnom položaju jer posrednici ili uključene strane ne traže nikakav kompromis koji bi oštetio državnost Kosova, unutrašnju strukturu naše države, teritoriju ili granice. S druge strane, Srbija je oslabila svoju poziciju u Evropi jer se nije pridružila evropskim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini – rekao je Vlasi.

Kako je naveo, brže članstvo Srbije u Evropskoj uniji ne bi naškodilo Kosovu, već bi otvorilo put evropskim integracijama.

– Problem je što Srbija još uvek nije spremna da prihvati ponude kako bi brže ušla u EU i dobila velika sredstva od EU – rekao je on.

Vlasi je rekao da je Srbija, zbog svog stava prema Rusiji, ostala sama u demokratskom svetu.

– Vučićeve izjave nikada ne treba shvatati ozbiljno. Svaka izjava je za unutrašnje javno mnjenje, da zadrži svoju poziciju dominantne ličnosti na političkoj sceni Srbije. On intimno, po svim ocenama njegove politike, vidi da je ostao sam, Srbija je ostala sama u demokratskom svetu – rekao je Vlasi.

5 COMMENTS

  1. Azem Vlasi – komunista i Titov funkcioner govori o poštovanju ustava tzv Kosova pri formiranju ZSO, a hteo bi da Srbija menja svoj Ustav, da ćuti dok joj maltretiraju narod i otimaju teritoriju, rudna bogatstva i kolevku srpske kulture koju su joj oduzeli potomci doseljenih Turaka??? Razumem interese Albanaca, separatista, razumem i što vas Turska podržava – imate njihove gene, ali stvarno ne razumem licemerije EU i “demokratskog” Zapada !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here