Sveštenik SPC “rentirao” salu za džamiju

0

Iz Eparhije ističu da je po kanonima pravoslavne crkve zabranjeno obavljanje verskih obreda drugih verskih tradicija u crkvenim i sa crkvom povezanim prostorima
 

Suspenzija će trajati dok temeljnom istragom ne bude utvrđeno kako je to moglo da se desi, a u međuvremenu će jerej Dejan Milošević preuzeti sve administrativne i bogoslužbene dužnosti, saopšteno je iz Mitropolije australijsko – novozelandske.

 

"Svesni ozbiljnosti prestupa koji se desio kao rezultat lošeg upravljanja crkvenom imovinom, parohijski sveštenik protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić suspendovan je sa svih bogoslužbenih i administrativnih funkcija u parohiji Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou i Melburnskom namesništvu Mitropolije australijsko-novozelandske", navodi se u saopštenju, koje je objavljeno na sajtu SPC.

 

Iz Eparhije ističu da je po kanonima pravoslavne crkve zabranjeno obavljanje verskih obreda drugih verskih tradicija u crkvenim i sa crkvom povezanim prostorima.

 

Zbog toga će 6. novembra u 13.00 časova episkop mitropolije australijsko – novozelandske Irinej osveštati salu u Crkvenoj opštini Sveti arhiđakon Stefan.

 

"Svaka insinuacija ili tvrdnja da su više instance, bilo mi lično, ili bilo koji sveštenik ili član Mitropolijskog Upravnog Odbora, znali za ovaj događaj ili ga odobrili, potpuno je lažna", navodi se u saopštenju, koje je potpisao episkop australijsko – novozelandski.

 

U crkvi Svetog arhiđakona Stefana u eparhiji Kisborou su vladika Irinej i sveštenik Videkanić dozvolili da muslimani salu SPC-a, koju su sagradili tamošnji Srbi, pretvore u džamiju.

 

U medijima su objavljene i fotografije sale na kojima se vidi kako je unutrašnjost sale dekorisana muslimanskim zastavama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here