Tadić: Prekinite polemiku o smrtnoj kazni

0

Boris Tadić protiv smrtna kazne i za ovakve zločine
 

"Ovakav predlog ministra Stefanovića predstavlja najgori vid populizma i neodogovrno pobuđuje najniže strasti u našem društvu, u trenutku kada je celokupna javnost u stanju šoka i besa", navodi se u saopštenju lidera NDS Borisa Tadića.

 

On zahteva od Vlade Srbije da zaustavi diskusiju o inicijativi za ponovno uvođenje smrtne kazne jer oni koji je zagovaraju "očigledno ne razumeju da niko nema pravo da stavi državu u ulogu ubice".

 

Povodom ubistva 15-godišnje Tijane Jurić, ministar Stefanović je izrazio žaljenje što je Srbija ukinula smrtnu kaznu, a ministar pravde Nikola Selaković odgovorio da je domaća kaznena politika dovoljno stroga i da u Evropi smrtnu kaznu ima još samo Belorusija.

 

Tadić kaže da je smrtna kazna ukinuta između ostalog i radi ispunjavanja uslova za članstvo u Savetu Evrope, a izjava ministra da je Tijanino ubistvo "dokaz da nismo dorasli tekovinama prava EU" govori da Vlada Srbije "dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva".

 

NDS se najsnažnije protivi uvođenju smrtne kazne i zahteva od vlade da, umesto od strane ministra predložene diskusije o ponovnom uvođenju smrtne kazne, pokrene diskusiju o neodgovornom ponašanju samog Stefanovića, ističe se u saopštenju.

 

Članica predsedništva LDP Judita Popović je podsetila da je smrtna kazna protivustavna i da je Srbija takođe obavezana međunarodnim konvencijama koje zabranjuju smrtnu kaznu, a to su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima.

 

"Kada ministar unutrašnjih poslova zloupotrebi tešku tragediju jedne porodice i opravdanu zgroženost javnosti ubistvom jedne devojčice da bi promovisao arhaični sistem vrednosti, navedene konvencije kao i sam Ustav gube na značaju jer visoki državni zvaničnik javno osporava tu politiku", navodi se u saopštenju Popovićeve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here