Tadić: Rezolucija brani srpske interese

0
Rezolucijom o Srebrenici štiti srpske nacionalne interese

 

Tadić je za beogradsku "Politiku" izjavio je da je inicirao rezoluciju o Srebrenici jer smatra da "to pitanje nije ni stranačko niti političko, već vrednosno i moralno".

 

"Ovom rezolucijom se skida i anatema sa našeg naroda, štiti naš nacionalni interes, i ona će biti potvrda da ne postoji kolektivna krivica i da svaki zločinac ima svoje ime i prezime", rekao je Tadić.

 

DSS: Srbija prva po žrtvama

Predsednik DSS Vojislav Koštunica protivi se usvajanju dve rezolucije u Skupštini Srbije – o zločinu u Srebrenici i o srpskim žrtvama, navodeći da se tako pravi podela između nevinih žrtava. "Teško je i zamisliti veću nepravdu od razdvajanja nevinih žrtava. Moralna obaveza ljudi jeste da odaju podjednaku poštu i bez razlike svim nevino postradalima", navodi Koštunica u pisanoj izjavi medijima. On je istakao da je Srbija prva po žrtvama i da je prirodno da bude prva i u osudi svih zločina, te dodao da je njen interes da se rasvetle i osude svi ratni zločini počinjeni u novijoj istoriji na prostorima bivše Jugoslavije, u kojima je srpski narod bio najveća žrtva. "Smatramo da je najbolje da Skupština Srbije usvoji Deklaraciju DSS-a koja je još u junu 2005. godine bila podneta Skupštini, a koja predviđa da se pri osudi zločina ne sme praviti razlika po mestu zločina ili na osnovu vere i nacionalnosti žrtava", naveo je Koštunica.
 

Funkcioner DSS Zoran Šami smatra da nema opravdanja za osudu zločina u Srebrenici a da se pri tome druga zlodela koja su počinjena nad pripadnicima drugih naroda ostave po strani, kao da se nisu ni dogodila. Šami je za "Danas" rekao da je jedino razumno rešenje da se donese samo jedna rezolucija o osudi svih zločina koji su počinjeni tokom rata u bivšoj Jugoslaviji.

Bilo bi potpuno anticivilizacijski da se jedan zločin izvuče i izdvoji od svih ostalih, naglašava Šami.

Upitan da li  treba usvojiti rezoluciju Evropskog parlamenta o osudi genocida u Srebrenici, Šami podseća da Srbija nije članica Evropske Unije i zbog toga ne vidi razlog zašto bi usvajala dokumente koje usvajaju zemlje članice.

On je naveo da je rezolucija o Srebrenici spremna i da će je Vlada Republike Srbije razmatrati u najskorije vreme.

 

"Znam da nije dočekana svugde sa odobravanjem, nisam to ni očekivao, ali na kraju usvajanje ove rezolucije biće od koristi i za narod i za državu Srbiju. Moramo pokretati inicijative koje menjaju stvarnost u pozitivnom smeru", rekao je Tadić.

 

Predsednik Srbije je istakao da se moraju razdvojiti rezolucija o Srebrenici i rezolucija o srpskim žrtvama, i naveo da će obe biti usvojene.

 

"Svi doživljavamo patnju ličnih i nacionalnih žrtava, ali srpski narod i država će pokazati da saosećaju i sa tuđim žrtvama. Zločinci moraju biti kažnjeni za svoja nedela zbog žrtava i njihovih porodica i zbog pomirenja naroda na Balkanu", rekao je Tadić.

 

Samo takvom politikom, kaže on, možemo braniti pravo na sećanje i na naše žrtve.

 

"Samo takvom politikom uvažavanja tuđe patnje i odavanja poštovanja tuđim žrtvama jeste moguće na međunarodnom planu sticati kredibilitet i za vođenje nacionalne politike", rekao je Tadić.

 

Predsednik Srbije je pozvao "sve aktere na političkoj sceni Srbije da se uzdrže od strančarenja, zloupotrebe ove teme, jezika mržnje", kako bi se postigao konsenzus o tom pitanju.

 

Stranke podeljene i oko rezolucija

 

Ministarka pravde Snežana Malović podržala je ideju o usvajanju dve rezolucije kojima bi se osudio zločin počinjen u Sreberenici i svi ostali zločini počinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije.
 

Ona je istakla da u Srbiji postoji izrazita volja da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi i da zločini naiđu na osudu celokuponog društva.

 

"U Srbiji postoji izrazita volja da svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije budu osuđeni i, pritom, nije bitno državljanstvo počinioca ili žrtve, kao ni mesta gde je zločin počinjen", izjavila je Malovićeva.

 

Ministar policije i lider SPS Ivica Dačić smatra da tekst rezolucije koja bi bila usvojena u Skupštini Srbije treba da sadrži osudu zločina u Srebrenici, ali i svih drugih zločina.

 

Rezolucija kojom se osuđuje samo zločin u Srebrenici u parlamentu ne bi imala široku podršku, na šta ukazuju izjave šefova poslaničkih grupa, rekao je Dačić za "Blic".

Svejedno je da li će se u jednom ili u dva teksta osuditi zločini, ističe Dačić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here