Tahiri: Srbija se nezakonito upliće na Kosovu

0

Reuters
Tahiri: Srbija gazi Briselski sporazum
 

"Vlada Republike Kosovo je juče i zvanično upoznala EU o nastavku ilegalnog uplitanja Srbije na Kosovu i gaženju Sporazuma iz Brisela, a povodom odluke o nastavku funkcionisanja paralelnih struktura u opštini Štrpce, imenovanjem za ilegalnog predsednika Štrpca čoveka koji je istovremeno izabrani gradonačelnik te opštine (na kosovskim izborima)", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

U pismu koje je ministarka za dijalog Kosova i Srbije, Edita Tahiri uputila predstavniku EU Fernandu Đentiliniju, ona je zatražila da EU preduzme sve mere kako bi se zaustavilo uplitanje Srbije kroz paralelne strukture na Kosovu, i istakla da "Srbija nastavlja da gazi Briselski sporazum od 19. aprila 2013. godine o normalizaciji odnosa između dve zemlje, koji je postignut uz garancije EU, time što stvara ilegalne organe na Kosovu."

"Ovom prilikom ministarka Tahiri je ponovila da Srbija nastavlja da održava paralelne strukture u četiri opštine na severu o cemu je Vlada Kosova redovno informisala EU, uključujući i izveštaj o
stanju ostvarivanja Sporazuma iz Brisela koji je dostavljen EU u oktobru 2014 godine", navodi se u saopštenju.

"U pismu gospođa Tahiri je prenela ocene Vlade koja smatra da je takvo delovanje u suštini destruktivno i ima za cilj rušenje mnogih rezultata iz procesa dijaloga u Briselu o normalizaciji međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije i dovodi u pitanje mir i stabilnost u regionu", navodi se u saopštenju i dodaje da su ilegalna uplitanja Srbije na Kosovu stvarala i stvaraju tenzije i nestabilnost na Kosovu.

Vlada Srbije je krajem prošle godine donela odluku o nastavku delovanja privremenih odbora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu. U nekim od tih odbora, kao što su Leposavić, Štrpce, Zvečan i Zubin Potok, na čelu tih odbora su gradonačelnici opština koji su izabrani na izborima koje su organizovale vlasti u Prištini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here