Jedan od omiljenih dalekoistočnih sastojaka je biljka cica, poznatija i kao “centella asiatica” ili tigrova trava. Poznata je po svojim sposobnosti zaceljivanja kože, umirivanja opekotina, smanjivanju crvenila i doprinosu mekoći kože. Ova biljka je čest sastojak korejske kozmetike!

Šta je cica biljka?
Naziv cica je zapravo nadimak sa njeno naučno latinsko ime: centella asiatica. Njen narodni naziv je tigrova trava, zato što se tigrovi valjaju po njoj kako bi zacelili rane. Ova lisnata zelena biljka je se vekovima koristi u dalekoistočnoj praksi zbog svojih sposobnosti tretiranja opekotina, posekotina, rana itd. Njena svojstva su dokazana i brojnim naučnim studijama.

Zelena biljka pripada porodici štitarki i raste u tropskim krajevima. Na vlažnom tlu može se uzgajati i kod kuće. U ajurvedskoj medicini ona se ubraja među najvažnije lekovite biljke – prema legendi su se ranjeni bengalski tigrovi valjali u njenim listovima da bi zalečili rane. Otuda i jedan od naziva za ovu biljku: »tigrova trava«. Ona deluje antibakterijski, leči rane, sprečava nastajanje čireva i ublažava stvaranje ožiljaka. Ova biljka jača i vene. U nezi kože posebno je prikladna za negu zrele kože, jer potiče obnavljanje perifernih krvnih žila i prirodnu proizvodnju kolagena. I koža s ekcemima, ranama i opeklinama profitiraće od lekovitog delovanja gotu kole, kako je još zovu. Loše prokrvljena, bleda koža dobiva sveži izgled.

Kako pomaže koži?
Benefiti ove biljka su da bez obzira na tip kože koji imate, ova biljka vam može pomoći na barem jedan način. Umiruje i reparira iritiranu kožu. Pored toga tretira akne i umiruje posebno osetljivu kožu.

Prepuna je amino-kiselina, beta-karotena, masnih kiselina, kao i fitohemikalija poput vitamina C, A, B1 i B2.

U sadejstvu, ovi sastojci stimulišu proizvodnju kolagena, jer su puni antioksidanata, koji ćelijama kože daju anti-mikrobni boost i pružaju protivupalna dejstva. Dakle, ako tražite „čudesan“ sastojak koji će da učvrsti, regeneriše, umiri kožu ili tretira akne – ova biljka je ono što vam treba.

Anti-age dejstvo
Cica takođe može da umanji vidljivost bora i staračkih fleka. Pošto štiti kožu od spoljašnjih faktora oštećenja kože (poput zagadjenja), deluje preventivno na prve znakove preranog starenja. Ako vam je koža suva i izgleda umorno i beživotno, može vam pomoći i za to. Ova biljka pomaže posvetljivanju kože, ali takođe povećava nivo hidratacije u gornjem sloju kože. Podstiče cirkulaciju, smanuje gubitak vlake i pomaže u ćelijskom obnavljanju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here