TASOVAC

0

Tasovaca ima i u naselju Tasovčići kod Mostara. Njihovi preci doselili su se takođe u drugoj polovini 18. veka iz Hercegovine i na padine Majevice, u varošicu Priboj kod Lopara. Danas u Priboju ima oko 200 familija sa ovim prezimenom.

 

Ima zapisa po kojima su Tasovci poreklom negde iz Crne Gore odakle su se raširili u Hercegovinu, a potom i u sve krajeve bivše Jugoslavije. Najviše ih je u Bosni, na Primorju i u Beogradu. 

Što se konfesije tiče, oni su u Hrvatskoj katolici, a u Srbiji, Bosni i Crnoj pravoslavni. Slave Aranđelovdan i Jovanjdan.

 

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada. Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljević-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Prezime Tasovac je nastalo skraćivanjem starog hercegovačkog prezimena Tasovčić, po kome je ime dobilo i jedno mesto kod Mostara.

 

Prvi put je zabeleženo u Dubrovačkom arhivu 1349. godine. Izvori spominju Nadoja Tasovčića iz Cernice, Pokrajca Tasovčića iz Huma, kao i jednog iz Tasovčića kod Neretve.

 

Spominju se kao ljudi porodice Sanković 1401. godine. Osim toga, zabeleženi su i u Gračanici i Gackom. Milko Tasovčić bio je ktitor crkve u Maloj Gračanici. Ima ih i u Čapljini.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here