Pixabay
Ilustracija

Paradajz sa patlidžanom, paprikom i krompirom pripada porodici pomoćnica (Solanaceae). Raste u različitim veličinama i varijantama, od malih tzv. trešanja do velikog, biftek paradajza.

Tradicionalno crvene boje, može da bude i u žutoj, zelenoj, ljubičastoj, narandžastoj i šarenoj boji.

I svaki je izuzetno zdrav za naše telo. Predstavljamo pet razloga zašto je poželjan u našem jelovniku.

1. Zdravo srce

Porcija paradajza od 80 grama obezbeđuje oko pet odsto dnevnih potreba odrasle osobe za kalijumom. Konzumiranje hrane bogate kalijumom povezano je sa nižim stopama moždanog udara i može da bude u vezi sa nižim stopama srčanih oboljenja.

Paradajz takođe sadrži jedinjenje zvano likopen, koje mu daje crvenu boju. Sve je više istraživanja likopena i njegovih zdravstvenih svojstava, uključujući njegov potencijal za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

2. Štiti oči

Paradajz sadrži grupu fitohemikalija koje se nazivaju karotenoidi, među kojima su likopen, lutein i beta-karoten. Ova jedinjenja su važna za održavanje zdravlja očiju i mogu zaštititi od degeneracije makule povezane sa starenjem i drugih očnih bolesti.

3. Održava zdravu kožu

Karotenoidi iz paradajza mogu da pomognu u sprečavanju UV oštećenja kod ljudi. Studija iz 2006. godine otkrila je da je nakon 10-12 nedelja konzumiranja paradajza došlo do smanjenja osetljivosti na UV zrake, kao rezultat povećanja karotenoida u ishrani.

Ovo, naravno, ne znači da nećete izgoreti ako jedete mnogo paradajza – i dalje je važno da se pridržavate smernica i da budete pažljivi na suncu da biste izbegli oštećenja od UV zračenja.

Isto istraživanje sugerišu da prerada i kuvanje paradajza može da poveća njegovu nutritivnu vrednost, posebno antioksidativna svojstva i našu sposobnost da pristupimo jedinjenjima likopena. Konzumiranje paradajza zajedno sa izvorom masti kao što je preliv od maslinovog ulja pomaže nam da apsorbujemo ove zaštitne karotenoide.

Takođe je vredno imati na umu da se veliki deo sadržaja karotenoida nalazi u kožici, tako da jedenje celog  paradajza može biti najkorisnije.

4. Pomaže zarastanje rana

Paradajz je dobar izvor vitamina K koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zarastanje rana. Takođe je sve više dokaza da vitamin K može da bude koristan i za zdravlje kostiju i kardiovaskularnog sistema. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje jedan mikrogram vitamina K po kilogramu telesne težine.

5. Može da pomogne u smanjenju simptoma menopauze

Studija koju je sproveo “Nutrition Journal” otkrila je da unos soka od paradajza pomaže u ublažavanju nekih simptoma menopauze kao što su anksioznost, potrošnja energije u mirovanju i otkucaji srca. Ova studija je sprovedena na 95 žena starosti 40-60 godina koje su konzumirale 200 mililitara neslanog soka od paradajza, dva puta dnevno, tokom osam nedelja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here