Unsplash
Ilustracija

Trčanje bi moglo biti jednako efikasno u lečenju depresije kao i lekovi, ističe se u revolucionarnoj studiji koja bi mogla radikalno da promeni način na koji se leči depresija. Istraživači su otkrili da trčanje ima više koristi za fizičko zdravlje pojedinca od antidepresiva, koji su s vremenom imali blago negativan efekat.

Independent prenosi da je studija uporedila efekte antidepresiva i trčanja na anksioznost, depresiju i ukupno zdravlje kod više od 140 pacijenata. Iako obe stvari imaju koristi, 16-nedeljni režim trčanja je poboljšao fizičko zdravlje pacijenata, dok su antidepresivi doveli do nešto lošijih fizičkih stanja. Međutim, većini učesnika je bilo lakše da uzimaju lekove nego da dosledno prate režim fitnesa.

Pacijentima je data mogućnost da uzimaju antidepresive tokom 16 nedelja ili da učestvuju u grupnoj terapiji trčanjem tokom 16 nedelja. Njih 45 je odabralo lekove, a 96 trčanje dva do tri puta nedeljno po 45 minuta. Istraživači kažu da su članovi grupe koji su birali antidepresive bili nešto depresivniji od članova grupe koji su izabrali da se kandiduju.

Na kraju ispitivanja, polovina učesnika u obe grupe pokazala je poboljšanje simptoma depresije i anksioznosti, ali je grupa koja je trčala imala i bolje rezultate u pokazateljima fizičkog zdravlja kao što su krvni pritisak, broj otkucaja srca i težina. S druge strane, grupa koja je uzimala antidepresive pokazala je blago pogoršanje ovih metaboličkih markera, prema studiji.

“Antidepresivi generalno imaju lošiji efekat na telesnu težinu, varijabilnost otkucaja srca i krvni pritisak, dok je terapija trčanjem dovela do poboljšanih efekata na opštu kondiciju i otkucaje srca”, rekao je dr Peninks.

Iako je utvrđeno da su antidepresivi sigurni i efikasni za većinu ljudi, naučnici pozivaju na proširenje opcija lečenja kako bi uključili i terapiju vežbanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here