pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon što se Rusija povukla iz crnomorskog sporazuma o izvozu žitarica, a vlasti u Kijevu uspostavile privremeni humanitarni koridor, tri ukrajinska teretna broda isplovila su iz ukrajinskih crnomorskih luka posle utovara, evidentirano je u bazi podataka pomorske plovidbe.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandar Kubrakov potvrdio je prošlog meseca da su tri teretna broda krenula ka Ukrajini zbog nastavka izvoza hrane i čelika, podseća Rojters.

Na teretne brodove Azara, Jing Hao 01 i Eneida trebalo je da bude utovareno 127.000 metričkih tona poljoprivrednih proizvoda i gvozdene rude za Kinu, Egipat i Španiju.

Nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba prošle godine, zvanična Moskva je zatvorila ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica iz Ukrajine, a zvanični Kijev i njegovi saveznici to su okarakterisali kao pokušaj da hrana bude upotrebljena kao sredstvo ucene. Moskva tvrdi da bi ukrajinske luke mogle da budu iskorišćene za uvoz naoružanja.

1 COMMENT

  1. Eto vidite da su Rusi dobri i da ne potapaju brodove sa zitom. Putina za Nobelovu nagradu za mir. Dozvoljava da se hrana izvozi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here