Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Putnici u avionu se dele na one koji sednu u letelicu i “isključe se” i na one koji stalno razmišljaju o tome da se nešto može desiti, iako se avio-transport smatra najbezbednijim vidom saobraćaja.

O tome koliko je avionski transport bezbedan govori i činjenica da su se prošle godine dogodile samo dve nesreće sa fatalnim ishodom na komercijalnim letovima.

Ako to uporedimo sa drumskim saobraćajem, koji je na kratkim relacijama obično alternativa avionskom i gde se gotovo svakodveno dešavaju saobraćajni udesi, shvatićemo da možda i nema toliko razloga za brigu.

Postoje, međutim, situacije na letu koje zaista ukazuju da nešto nije u redu. O tome na šta bi trebalo obratiti pažnju za portal Metro govorila je Lisa Hjuz, bivša stjuardesa sa višegodišnjim iskustvom u letenju.

Ponašanje posade može ukazivati da nešto nije kako treba

Učestala komunikacija između članova posade u kabini, kao i između stjuarda i stjuardesa i pilota koji se nalaze u kokpitu, u pojedinim situacijama može ukazivati na problem na letu.

Promene u tonalitetu i hitne najave su nešto što putnici, ako obrate pažnju, svakako mogu primetiti.

– Posada takođe može pripremiti i opremu za hitne slučajeve ili izdvojiti fizički sposobne pojedince da im pomognu u eventualnoj evakuaciji putnika – rekla je Hjuz.

Neobični signali na koje bi trebalo obratiti pažnju

Letenje avionom gotovo uvek podrazumijeva i prolazak kroz zonu turbulencija. Ovo zaista nije razlog za brigu. Međutim, iznenadne vibracije na letu, neobični zvuci iz letelice ili neočekivane promene u visini letenja mogu ukazivati na to da postoje određeni mehanički problemi.

Znaci za uzbunu mogu biti i treperenje svetla u kabini aviona, “ispadanje” maski sa kiseonikom iz prostora iznad sedišta, kao i pokretanje protokola za evakuaciju u hitnim slučajevima.

Neplanirano sletanje aviona ukazuje na problem

Odluka za neplanirano sletanje, koju donose piloti u komunikaciji sa tornjem, može ukazivati na to da je tokom leta došlo do nepredviđenih okolnosti.

Međutim, to ne mora nužno da znači da su u pitanju problemi tehničke prirode – može se desiti da je nekom od putnika pozlilo ili da je na planiranoj ruti došlo do vremenskih nepogoda.

U izuzetnim slučajevima, naglo sletanje može biti izazvano i bezbednosnim pretnjama, na osnovu kojih su piloti procenili da je bezbednije spustiti se na kopno nego nastaviti let.

Svakako, ako do ovakve situacije dođe, važno je slušati instrukcije osoblja i ne paničiti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here