commons.wikimedia/Michael Oldfield

Putnici su pod uticajem inflacije i poskupljenja avionskih karata pronašli novi trik kako da uštede i prođu jeftinije kupujući karte za letove.

Trik koji se sve više koristi među putnicima je da kupuju karte s presedanjem, ali potom preskoče drugi let, pa ostanu u destinaciji gde je trebalo da presednu, budući da su takve karte obično mnogo jeftinije od direktnih letova.
Jednostavnije rečeno, bukiraju let od aerodroma A do aerodroma C s presedanjem na aerodromu B, ali potom ostanu u destinaciji B i prosto preskoče drugi let.
Nekim aviokompanijama to je već dozlogrdilo pa su putnike koji posežu za ovakvim trikovima počele da kažnjavaju – recimo, ako otkriju da se nisu ukrcali na drugi, povezani let, otkažu im povratnu kartu, pa se mnogima na kraju ušteda poništi, piše Biznis insajder.
Međutim, ova mogućnost putnicima je data zbog činjenice da aviokompanije zapravo ne poštuju osnovne principe geometrije, takozvanu nejednakost trougla koja kaže da trougao postoji ako mu je zbir dužina dve kraće stranice veći od dužine najduže stranice, navodi Biznis insajder.
Bilo bi za očekivati da ovo pravilo slede i aviooperateri i da, uzevši u obzir dužinu i trošak goriva, više naplate kartu od Njujorka do Londona preko Amsterdama nego direktnu kartu Njujork – Amsterdam, ali to očigledno nije pravilo i može da rezultira nekim apsurdnim situacijama poput one da u avionu istovremeno sede dve osobe od kojih je jedna platila manje novca za dva leta od onog ko izlazi na „prvoj stanici“.
Matematičar i naučnik Brajan Hejs ovu pojavu je pokušao da objasni kroz činjenicu da razlika u ceni nastaje iz veće potražnje za direktnim letom nego letom s presedanjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here