Danica Marinković

U Sveruskoj državnoj biblioteci za stranu književnost “M.I. Rudomino” u Moskvi, predstavljena je knjiga “Sluga pravde: svedok rata i mira” na ruskom jeziku, Danice Marinković, dugogodišnjeg istražnog sudije iz Prištine.

Marinković je istraživala najteže slučajeve terorizma i ubistva Srba na KiM, uključujući i događaje u Račku koji su formalno bili povod za NATO agresiju na SRJ.

Zahvaljujući njenom svedočenju, slučaj “Račak” je izbrisan kao jedan od dokaza optužnice protiv bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića.

– Ruse veoma zanima istina o stradanju Srba, a posebno stradanju našeg naroda na prostoru KiM. I sama sam bila iznenađena koliko su upoznati sa događajima u vezi sa NATO agresijom na SRJ. Napisala sam knjigu kako bi ostalo zabeleženo šta se događalo na KiM ne samo 1998. ili 1999. godine, već decenijama unazad. Albanski separatizam i terorizam intenziviran je početkom devedesetih prošlog veka napadima na policiju i vojsku, ali tih zločina je bilo i ranije. Ljudima su otimali kuće, prebijali, pretili. Sve ono što se događalo u slučaju Đorđa Martinovića zauvek će ostati tamna mrlja albanskog naroda. Nažalost, mnogo je još sličnih slučajeva koji zbog tadašnjeg “bratstva i jedinstva” nikada nisu procesuirani – ističe Marinković.

Na promociji su govorili i Nebojša Nikolić, direktor izdavačke kuće “Rad”, Radomir Rojević, predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga i Boris Igorčevič Kostenko, ruski TV novinar i producent.

Nikolić se zahvalio Ministarstvu kulture Srbije, ali i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno manastiru Hilandar i igumanu Metodiju koji su finansijski pomogli objavljivanju ovog vrednog istorijskog štiva.

– Bratske veze srpskog i ruskog naroda su nesalomive. One su večne. Rusi su bili oduševljeni kada sam rekao da sam nacionalista koji voli svoju državu Srbiju, ali i Rusiju i da jedino ne volim države koje su priznale nezavisnost KiM. Posebno mi je drago što će ruska javnost sada imati mogućnost da se preko knjige Dane Marinković informiše o sudskim činjenicama, pravoj istini koja je prethodila agresiji na Srbiju – kaže Nikolić.

Sveruska državna biblioteka za stranu književnost “M.I. Rudomino” na svom sajtu je objavila i video snimak kompletne promocije.

https://www.culture.ru/live/movies/66884/prezentaciya-knigi-sluga-pravosudiya-svidetel-voiny-i-mira

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here