U Njujorku koristili imigrante kao špijune

0

Nakon terorističkog napada 2001 godine u Njuorku se preispitivao svaki mogući korak i razgovor
 

Pozivajući se na određena dokumenta i intervjue sa bivšim i višim policijskim zvaničnicima list navodi da je policija tražila pomoć imigranata koji su uhapšeni zbog nekog manjeg prekršaja, na primer zbog kazne za parkiranje.

 

Među tim imigrantima bio je ulični prodavac hrane iz Avganistana, vozač limuzine iz Egipta i student ekonomije iz Pakistana, navodi list.

 

Detektivi jedinice poznate pod nazivom Gradski tim za ispitivanje proveli su 220 intervjua u prvom kvartalu ove godine, a više stotina prethodnih godina, piše list.

Džon Miler, obaveštajni oficir, rekao je da je taj tim formiran zbog hitne potrebe za izvorima i informacijama u borbi protiv terorizma nakon napada 11. septembra.

 

– Tražili smo ljude koji mogu da uđu u taj svet terorizma. Ne možete dobiti informacije ako ne pričate sa ljudima – rekao je on, dodajući da se ta taktika pokazala kao efikasna.

 

Policija je rekla da su intervjui sa imigrantima bili na dobrovoljnoj bazi, ali list navodi da su mnogi imigranti bili uplašeni i da nisu imali mnogo izbora, osim da pristanu.

Policija je tražila informacija o džamijama, ljudima koji dolaze na molitve, a od nekih su tražili da idu u Avganistan i prikupljaju informacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here