Boban Ristić
U PKS uručene diplome i završene obuke za upravnike zgrada u oblasti energetske efikasnosti

Dodelom 25 diploma polaznicima, završen je program besplatnih obuka za upravnike zgrada usmeren na podizanje svesti i edukaciju o načinima i modelima finaniranja za unapređenje mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama.  Pod nazivom „Uloga upravnika i lokalne zajednice u programu energetske sanacije stambenih zgrada“ ove obuke su realizovane u saradnji Privredne komore Srbije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Bolja energija“. 

„Održali smo 16 radionica u sedam gradova sa preko 400 polaznika. Radionice su bile namenjene profesionalnim upravnicima višestambenih zgrada, opštinskim energetskim menadžerima i službenicima lokalnih samouprava zaduženim za stambena pitanja kako bi razmenili informacije o izazovima na terenu, upoznali se sa pravnim procedurama i modelima finansiranja projekata energetske efikasnosti“ , kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike.

Projekat „ Bolja Energija „ jedan je od prvih projekata koji se bavio temom zgradarstva ističe Siniša Čađo, projekt menadžer USAID-a. Njegovom realizacijom pokazalo se da  su profesionalni upravnici zgrada najslabija i najznačajnija karika u procesu energetske efikasnosti stambenih zgrada. „ Ovim treninzima  želimo da budemo katalizatori i da razvojem kapaciteta upravnika zgrada ubrzamo proces i lakšu primenu principa energetske efikasnosti i sanacije stambenih zgrada jer upravo upravnici zgrada treba da iniciraju ceo proces“ , rekao je Čađo dodajući da su se u prvom krugu obuka polaznici upoznali sa osnovnim pojmovima energetske efikasnosti, dok je drugi deo obuka bio posvećen aktuelnom pravnom okviru i finansijskim modelima koji su na raspolaganju za projekte u ovoj oblasti.

 Lena Bratić, direktorka USAID projekta „ Bolja energija“ kaže da se 40 odsto energije gubi u stambenim zgradama kao i da je Republika Srbija intezivno krenula u program energetske sanacije stambenih zgrada. Ona je objasnila da su trenutno na raspolaganju subvenicije za energetsku sanaciju privatnih objekata i kuća dok su u toku  pripreme programa podrške za energetsku sanaciju stambenih zgrada. Zato su važni profesionalni upravnici ili oni iz reda stanara, jer oni mogu da implementiraju programe energetske sanacije stambenih zgrada, dodala je Bratić.

Projekat „Bolja energija“ je petogodišnji projekat koji se realizuje sa ciljem da  podstakne efikasnije korišćenje čistih energetskih resursa u građevinarstvu i unapredi energetsku bezbednost u postojećim stambenim zgradama.

Obuke su realizovane u dva ciklusa, od juna do septembra, kako u Privrednoj komori Srbije (PKS) u Beogradu, tako i  u regionalnim komorama u Novom Sadu, Nišu, Zajačaru, Užicu,u i Somboru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here