Ugrožena trećina stanovništva

0

 

Vjekoslav Bevanda

Predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je da su poplave u BiH ugrozile trećinu stanovništva, a da će relevantan podatak o stvarnoj šteti biti poznat nakon procene tima stručnjaka iz UN, Evropske komisije i Svetske banke, u saradnji sa lokalnom zajednicom i svim organima vlasti.
– Sve vreme pokušavam se postaviti na način da niti jednom "zrnu politike" ne dopustim da uđe u sve to. Međutim, nije dobro licitiranje koje ide ka tome, jer će stvarno stanje i podaci koje dobijemo od procene štete biti osnov za aplikacije – rekao je Bevanda.
On je za TV1 podsetio da je Savet ministara 21. maja uputio svim nivoima vlasti preporuku da se lokalne zajednice pripreme za procenu, te da dnevno dobijaju izveštaje Ministarstva bezbednosti BiH.
– Radimo sve što možemo, a u pojedinim resorima i više od toga. Ipak, sve ono što se desilo, pokazalo je određena nesnalaženja, nedostatak koordinacije. Biće vremena da se i o tome priča – naveo je Bevanda.
On je istakao da je prioritet vratiti ljude tamo gde se mogu vratiti, a gde povratak nije moguć, obaveza je izgraditi nove domove.
– U izveštaju Uprave za indirektno oporezivanje BiH videli smo koliko je robe ušlo u BiH. Takođe, priča se o silnim pomoćima na računu BiH. Prema poslednjem podatku Ministarstva finansija, na jedinom računu ima oko 700.000 KM. Dakle, ako neko misli da su sve te priče i novac pohrlili ovamo – nisu. Međutim, mora se sistemski i akciono raditi – rekao je predsedavajući Saveta ministara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here