Youtube/BHRT
Hapšenje Fikreta Abdića

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Fikreta Abdića, načelnika Velike Kladuše.

Abdić je potom pušten uz uručen poziv po osnovu Interpolove poternice.

Fikret Abdić poznatiji kao Babo uhapšen je na osnovu Interpolove crvene poternice, koja je raspisana na zahtev zvaničnog Zagreba.

Abdić je, kako prenose mediji u BiH, priveden u Regionalnu kancelariju SIPA u Banjaluci.

A iz Laburističke stranke su saopštili da je Abdić uhapšen na njegov 82. rođendan.

Hapšenje su snimili članovi njegove porodice.

Vrhovni sud Hrvatske u decembru 2019. godine prihvatio je žalbu državnog tužilaštva i ukinuo presudu Županijskog suda u Rijeci prema kojoj je Fikret Abdić bio oslobođen optužbi za krivično delo – zloupotreba službenog položaja.

Abdić i njegov sin terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i sporazuma o prenosu prava vlasništva, a ukupna šteta, prema optužnici, iznosi gotovo dva miliona kuna.

Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za krivična dela – zloupotreba službenog položaja, kao i pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlašćenja i omogućavanje drugom licu sticanje protivpravne imovinske koristi.

Fikret Abdić tereti se da je 2001. fiktivno pozajmio “Agrokomercu” 600.000 kuna, a zatim je, pošto mu novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme – vilu u Voloskom vrednu 1,9 miliona kuna.

Takođe se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smeo jer više nije bio direktor jedne od “Agrokomercovih” firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali.

I otac i sin su na početku suđenja izjavili da se ne smatraju krivima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here