commons.wikimedia/RIA Novosti
Pripadnici ruske Federalne službe bezbednosti (Foto: Arhiva)

“Stanovnici Iževska uhvatili su građanina Rusije u pokušaju da proda strane specijalne službe informacije o tajnim vojno-kosmičkim izradama”, saopštila je Federalna služba bezbednosti za Udmurtiju.

Kako se navodi, muškarac je nameravao da napravi organizaciju na teritoriji Rusije, čiji osnovni cilj bi bio da prikuplja informacije. Kako je otkriveno tokom provere, ranije je on zaista imao pristup državnim tajnama, što sada nije slučaj.

“Motiv takvih akcija je bila želja za bogaćenjem”, navodi se u saopštenju.

Pošto do same izdaje države nije došlo, krivični slučaj nisu hteli, već samo objavili „zvanično upozorenje da neće dozvoliti da se stvore uslovi za izvođenje zločina“.

FSB nije saopštio odakle je Rus nameravao da dobije tajne informacije. Poznato je da se u Iževsku nalazi fabrika koja proizvodi aparaturu za kosmičke rakete-nosače, satelite, svemirske brodove i orbitalne stanice.

Osim toga, u Udmurtiji radi vojni Votskinski zavod. Tamo se serijski proizvode strateške rakete „Topolj-M“ i Jars, rakete morskog baziranja „Bulava“, kao i operativno-taktičke „Iskander-M“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here