EPA/Sergey Dolzhenko
Vladimir Zelenski

Kijevu je rečeno da je “apsolutno moguće” da pregovori o članstvu u EU počnu ove godine, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

On je to kazao posle iznenadnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u ukrajinskoj prestonici.

– Naš ključni cilj je da ove godine donesemo odluku o početku pregovora o članstvu. I danas sam još jednom na sastancima i pregovorima čuo da je to apsolutno moguće –  rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Predsednik je rekao da je “samo pitanje vremena” kada će se Ukrajina pridružiti bloku i da će “definitivno ispuniti” svoj deo preduslova.

Dodao je da je Ukrajina lider u zaštiti samih temelja na kojima počiva evropsko jedinstvo – “Jedinstvo moderne Evrope, koja ceni ljudsku slobodu i ravnopravnost nacija, ceni međunarodno pravo”.

On je rekao da su razgovori uključivali i pokušaj Rusije da zaobiđe međunarodne sankcije, bezbednost u Crnom moru i rad ukrajinskih luka i jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Naveo je i da se Italija obavezala da obnovi katedralu u Odesi, koja je uništena u ruskom raketnom udaru u julu.

6 COMMENTS

  1. Sanjaj o tome. Ukrajina ne moze biti deo EU. Zasto bi EU bila direktno u ratu sa Rusijom? Ovako, cuti, dobijas pare i oruzje, neka gine tvoj narod. Ali clanstvo u EU – e to ce da bude ko i sa Turskom.

  2. SRBIJA USKORO U EU I NATO! KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA! ŽIVELA SRBIJA U EU I NATO, ŽIVELA EU I NATO.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here