EPA/Sergey Dolzhenko

Ukrajinski zvaničnici odbacili su sugestije francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi Zapad trebalo da razmotri kako da odgovori na ruski zahtev za bezbednosnim garancijama, ako Moskva pristane na pregovore o okončanju devetomesečnog rata u Ukrajini.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Oleksej Danilov rekao je da se ne mogu davati bezbednoosne garancije “terorističkoj i ubilačkoj državi”, prenosi “Politiko”.

“Umesto da pravimo Nirnberg, treba da potpišemo sporazum sa Rusijom i da se rukujemo. Ukrajinska krv na Putinovim rukama neće smetati uobičajenom biznisu”, napisao je Danilov na Tviteru.

Makron je rekao da Evropa mora da razgovara o tome na koji način da obezbedi Rusiji garancije, kada se ona vrati za pregovarački sto.

– Jedna od suštinskih stvari kojima moramo da se pozabavimo – kao što je predsednik Putin uvek govorio – jeste strah da će NATO doći pred njegova vrata i raspoređivati oružje koje bi moglo da ugroze Rusiju – rekao je Makron.

Danilov je danas rekao da misli da je “denuklearizacija i demilitarizacija” Rusije “najveća garancija za mir u Evropi i čitavom svetu”.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak je rekao da umesto davanja garancija Kremlju, svet mora da dobije bezbednosne garancije “od varvarskih namera posputinovske Rusije”.

To će, međutim, biti moguće tek nakon što sudovi urade svoj posao, posle osuda autora rata protiv Ukrajine i nametanja reparacija, rekao je Podoljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here