EPA/Stephanie Lecocq

Pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji doneće više koristi nego troškova, a zemlje članice EU trebalo bi da odobre naredne formalne korake za početak pregovora kasnije ove nedelje, rekao je premijer te zemlje Denis Šmihal.

– Čekamo i želimo da dobijemo odobrenje Saveta Evrope ove nedelje i verujemo da možemo da počnemo pregovore o pristupanju u prvoj polovini ove godine – napomenuo je Šmihal za Euraktiv.

Njegovi komentari usledili su nakon što je Evropska komisija prošle nedelje poslala nacrt pregovaračkog okvira za pregovore Ukrajine i Moldavije državama članicama, nakon odluke lidera EU u decembru.

Nedavni izveštaj Brugelovog istraživačkog centra, kao i interni dokumenti EU koje je Euraktiv video, procenjuju da je finansijski trošak pristupanja Ukrajine između 110 i 136 milijardi evra za sedmogodišnji budžet EU, otprilike između 0,10 odsto i 0,13 odsto BDP-a bloka.

– Videli smo izveštaje, ali ukrajinsko tržište, ukrajinske odbrambene snage, ukrajinske sirovine i kritični materijali i drugi sektori mogu doneti mnogo više u smislu bezbednosti i ekonomske koristi – ocenio je ukrajinski premijer.

Naglasio je spremnost Ukrajine da izvrši neophodne reforme u okvirnom periodu od dve godine.

Govoreći o tome šta bi Ukrajina donela na sto kao buduća članica EU, Šmihal je istakao pet sektora, uključujući odbranu, energetiku, poljoprivredu, sirovine i digitalni sektor i izjavio da ta zemlja trenutno ima jednu od najjačih vojski na svetu, s iskustvom na bojnom polju.

Naglasio je da Ukrajina ima podzemna skladišta gasa i trenutno poseduje 33 milijarde kubnih metara koje mnoge evropske kompanije već koriste, a da bi kapacitet mogao da se poveća za 10 do 15 milijardi kubnih metara.

Šmihal je rekao da je Kijev sposoban da pruži veću stabilnost globalnom tržištu hrane, a sa Ukrajinom kao članicom, EU bi mogla da bude “snažan geopolitički igrač” kada je reč o stabilnosti i bezbednosti hrane u svetu.

Euraktiv navodi da Ukrajina ima pet odsto svetskih sirovina i prirodnih resursa, uključujući 22 od 30 kritičnih sirovina ključnih za evropsku proizvodnju, kao što su litijum, kobalt i titanijum.

Ukrajinski premijer je odbacio zabrinutost da bi neke zemlje članice EU možda želele sporiji napredak Kijeva ka pridruživanju bloku zbog trenutne zabrinutosti oko navodne nepoštene trgovinske prakse.

– Nemamo nameru da stvaramo nelojalnu konkurenciju sa našim susedima, evropskim zemljama i evropskim poljoprivrednicima – zaključio je Šmihal.

Posebno je istakao važnost ukrajinske pobede nad Rusijom, jer se time “čuva jedinstvo EU, unutar Ukrajine i unutar država članica EU” koje, kako navodi, ruski predsednik Vladimir Putin cilja da naruši.

2 COMMENTS

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here