Umetnost na jajima

0

Nada Tučev i za minuli Vaskrs odvojila dosta vremena za ukrašavanje
 

Za porodicu Tučev pravoslavlje je na prvom mestu jer su odgajani u duhu svoje vere. Za Vaskrs u crkvu idu od srede do ponedeljka i tako od kada pamte, što su nastavili i u Nemačkoj od 1978. godine, kad je Nada došla kao dete od osam godina. Ista priča važi i za Peru. 

 

Porodična anegdota

– Kad je Nina imala pet godina prepirala se sa čiča Lazarom (Perinim starijim bratom) i govorila mu je da je iz Novog Sada, a čiča ju je ubeđivao kako to ne može biti, već je ona iz Nemačke jer je ovde rođena. Onda je ona rekla da je iz "Starog" Sada kad već ne može da bude iz Novog i ta anegdota se i danas prepričava – prisetila se Nada davne proslave Vaskrs

 

Vaskršnja jaja u čijem je ukrašavanju Nadi pomagao i suprug Pera  

 

– Nas dvoje, zajedno sa ćerkom Ninom, za Vaskrs se pripremamo po našim starim običajima što znači da na Veliki petak farbamo jaja. Ja ih posebno ukrašavam različitim tehnikama: voskom i sirćetom sa čačkalicom, dok suprug Pera ima svoje tehnike i koristi pretežno šilo ili skalpel. Oduševljeno radimo svi troje. U poslednje vreme smo prešli i na gravuru. Jaja su pretežno crvena ofarbana grčkom bojom ili lukovinom, a dok nam je ćerka bila mlađa bila su i šarena. Godinama okupljamo familiju i prijatelje kod nas u kući, gde imamo puno mesta. Suprug Pera je najmlađi od petoro dece, pa se kod najmlađe snajke slavi Vaskrs i sa velikim zadovoljnom se sve priprema. Vaskrs doživljavamo sa Božjim mirom, blagoslovom i duhovnom muzikom – priča Nada. – Nina je za sve ove godine naučila sve običaje i daje nam tu i tamo neke nove ideje za ukrašavanje jaja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here