Umro Dobrica Ćosić

0

Akademik, pisac i prvi predsednik SRJ Dobrica Ćosić umro je juče u 93. godini. Rođen je 29. decembra 1921. u selu Velika Drenova kod Trstenika. Prve publicističke radove objavio je u listovima "Mladi borac" i časopisu "Mladost".
Romanom "Vreme vlasti II"" (2007) završio je, kako je sam izjavio, ciklus romana o Srbiji 20. veka, koji je počeo romanom "Koreni" 1954, prvim delom sage o porodicama Katić i Dačić.
Sredinom osamdesetih osnovao je Odbor za odbranu slobodne misli i govora koji je branio sve protivnike socijalističke Jugoslavije, bez obzira na nacionalnost. Podržao je predsednika Srbije Slobodana Miloševića i njegov politički program 1988, zbog čega je doživeo da mu čitaoci vraćaju knjige.
Godinu dana kasnije učestvuje u organizovanju Srba u Hrvatskoj u Srpsku demokratsku stranku, a sledeće godine i u osnivanju istoimene stranke u BiH, na čijem čelu će se naći Radovan Karadžić. Bio je 12 godina republički i savezni poslanik. Za prvog predsednika SRJ izabran je 15. juna 1992, a godinu dana kasnije je smenjen tajnim glasanjem u oba veća Savezne skupštine, posle sukoba sa Slobodanom Miloševićem. Smenu je inicirala Srpska radikalna stranka "zbog kršenja Ustava".
Ćosić je prešao u opoziciju i na poziv Zorana Đinđića, govorio
je na protestnim skupovima 1996-1997. godine. U maju 2000. je ušao u Narodni pokret Otpor, ali je kasnije izjavio da to ne bi učinio da je znao da je ta organizacija finansirana iz inostranstva.
Bio je oženjen Božicom i ima
kćerku Anu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here