Uspomene iz zatvora

0

Za 142 godine rada ovde je bilo smešteno 75.000 zatvorenika, a nedavno su ga posetili bivši zatvorenici i osoblje koji su želeli da se prisete života i rada u čuvenoj državnoj kaznionici. Među njima su se obreli i Džimi Dolan koji je robijao godinu i po dana za pljačku (1961. i 1962) i Vilijam Harison, koji se čak triput vraćao u zatvor (1959, 1962, 1970) zbog krađe, falsifikovanja i napada.

 

Članovi filadelfijskog društva za ublažavanje bede javnih zatvora izrazili su još krajem 18.

Tunel za bekstvo

Čuveni pljačkaš banaka Vili Saton osuđen je 1934. na robiju od 25 do 50 godina u Istočnom državnom zatvoru. Sa još 11 robijaša iskopao je tunel 1945. ali je uhvaćen istog dana. To je bio njegov peti pokušaj bekstva iz ovog zatvora. Kad su ga jednom pitali zašto pljačka banke, odgovorio je: "Zato što su tamo pare".

veka zabrinutost zbog stanja u američkim zatvorima. Tako je i pala odluka da se postave međunarodni standardi za kaznionice, u kojima će prevejani razbojnici moći da dožive istinsko žaljenje i duboku pokoru. Revolucionarna nova zatvorska zgrada otvorena je tek 1829. kao najskuplji američki zatvor svih vremena.

 

U zatvoru je zabranjeno fizičko kažnjavanje, a zatvorenicima je omogućeno da u tišini sagledaju ružnoću svojih zločina. Svaki zatvorenik je imao grejanje, tekuću vodu i klozet, kao i dvorište za vežbanje.

Arhitektura zatvora sa nadsvođenim hodnicima, lukovima podseća na crkve, a svaka ćelija je imala Bibliju. Robijaši su se lečili i poštenim radom u radionicama gde su pravili cipele, tkali…
 

Najpoznatija ćelija

Jedna od najpopularnijih zatvorskih ćelija je ona u kojoj je ležao slavni Al Kapone. On je osuđen na godinu dana zatvora, a robijao je u priličnom komforu jer mu je dopušteno da opremi ćeliju nameštajem, tepisima i slikama. Ova prostorija, koja se smatra najslavnijom ćelijom svih vremena, i danas je uređena autentičnim nameštajem.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here