Usta, pazuh, nožni prsti – legla bakterija

0

 

Naučnici Univerziteta Kolorado napravili su atlas bakterija koje žive na različitim delovima ljudskog tela, koji je urađen na osnovu analize bakterija prikupljenih sa 27 različitih delova tela devet zdravih dobrovoljaca.

Rezultati su pokazali veliku raznolikost u zajednicama bakterija kod posmatranih osoba – zapravo svaki pojedinac ima gotovo jedinstveni mikrobiološki otisak.

Bakterijske zajednice nisu samo znatno varirale od osobe do osobe, već i znatno variraju od jednog dela tela do drugog, i od eksperimenta do eksperimenta.

"Naš cilj je da otkrijemo šta je normalno za zdravu osobu, a to će nam obezbediti osnov za dalja istraživanja o pomoći obolelima", rekao je šef istraživanja Rob Najt.
 

Na ljudskom telu, kako se procenjuje, živi 100 triliona mikroba. Mnogi od njih imaju važnu ulogu u održavanju fizioloških funkcija, uključujući razvoj imunološkog sistema, pomoć u probavi i održavanju zdravlja.

Naučnici su uzimali uzorke sa tela dobrovoljaca tri meseca, sat ili dva posle tuširanja, a onda su metodama sekvencionisanja gena i kompjuterskim tehnikama sastavili mikrobiološku mapu ljudskog tela.
 

Bakterijske zajednice nisu samo znatno varirale od osobe do osobe, već i znatno variraju od jednog dela tela do drugog, te od eksperimenta do eksperimenta.

 

Naučnici su tako ustanovili da najmanje varijacija ima kod bakterija pronađenih u usnoj šupljni, pod pazusima ili među nožnim prstima, verovatno zato što žive u mračnom i vlažnom okruženju.
 

Otkriveno je da na koži u području glave, uključujući čelo, nos, uši i kosu dominira jedan specifičan tip bakterija, a sasvim drugi na koži bokova ili nogama. Utvrđeno je i da bakterije imaju različitu dužinu života na različitim delovima tela.

 

Naučnici tvrde da bolje razumevanje varijacija zajednica mikroba omogućava bolju potragu za genetskim biomarkerima za bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here