Utirali put srpskim doseljenicima

0

Ovo je bila zaista izuzetna prilika za druženje pripadnika generacije koja je utkala sebe u ovdašnju srpsku zajednicu.

 

Tako su se, uz ostale, ovde našli Dimitrije i Ljubica Maksimović koji su, sa australijskim stažom od 61, odnosno 62 godine, danas među najstarijim našim ljudima, zatim Đuro Kesić, jedan od poslednjih živih pripadnika srpskih četničkih jedinica na ovom tlu, pa Mile Ilić, sa suprugom Milom, koji u zajednici slovi kao osoba koja je životom davala primer drugim srpskim doseljenicima.

 

 

Nikola Grčić (stoji) sa gostima

 

Bio je prisutan i Nikola Gotovac, čovek koji je, sve dok ga godine i bolest nisu pritisli, uz ostalo, nastojao da pomogne izbeglicama koje je nedavni rat doneo ovamo. Iz Vulongonga je došao Milan Marković, a sa Centralne obale Ika Lakajev, sin emigranata iz carske Rusije, koji je svoj drugi dom našao u Australiji i među Srbima.

 

Podsetimo, na prvom sastanku, prošle godine, na kome je krenula zamisao o zajedničkim sastancima stare generacije, bilo je svega njih osmoro. To su bili Nikola i Kristina Grčić, Miroslav i Ružica Antonijević, Miroljub i Marta Dimić, Petar Čubrilo i Branko Cupać.

Među najzadovoljnijima je, svakako, u subotu uveče Nikola Grčić, čovek kome se prvom rodila ideja o obeležavanju pola veka dolaska u Australiju. On je, zbog bolesti, neko vreme bio odsutan posle prvog sastanka, a organizaciju je umesto njega preuzeo Miroslav Antonijević.

 

 

S leva: Ljubica i Dimitrije Maksimović, Mile Ilić, Veljko Travica i Mila Ilić

 

 

"Hteli smo da se sakupimo, najpre, da porazgovaramo međusobno, mnogi se godinama nisu sreli, neki možda nikada. Za prvi put je izvanredno uspelo. Idući put, sigurni smo, biće nas još više“, kažu oni.

 

Životna priča svakog od Srba koji se te večeri nao u Bonirigu predstavlja deo istorije. "Vesti" će zato svoje stranice ubuduće još više posvećivati ovim ljudima koji su utirali puteve hiljadama onih koji su došli kasnije. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here