EPA-EFE
Novak Đoković

Najbolji teniser sveta Novak Đoković čeka konačnu odluku australijskog suda na žalbu koju je uputio njegov pravni tim povodom poništavanja medicinskog izuzeća za vakcinaciju protiv koronavirusa, a odbrana je od ponoći po srpskom vremenu iznosila argumente. 

Od početka izlaganja Novakov tim je bio dobro priprmljen i sudiji Keliju predstavio razloge zbog kojih je Novak došao u Australiju. Oni su izneli dokaze, a utisak je da je sudija dobro reagovao.

Tako je u jednom momentu istakao šta je još trebalo Novak da uradi kada je podneo sve što treba.

– Relativno značajna činjenica je da su ovde profesor i eminentno kvalifikovani lekar izneli i dali podnosicu medicinsko izuzeće. Ono što me malo uznemirava je to, šta je još taj čovek mogao da pruži kao dokaz – zapitao se sudija Keli.

Posle izlaganja advokata sledi pauza, a onda reč pred sudijom Kelijem imati advokati koji zastupaju australijsku stranu.

TOK DEŠAVANJA: 

2.16 – Novakovi advokati završili izlaganje. Sledi pauza, pa će onda Australija predstaviti svoj slučaj

01.50 – Ponovo imamo poteškoća i strim je još jednom “pukao”.

01.32 – pPegled razgovora koji nije zabeležen, a koji je rekao delegatu, jeste da je Novak uradio sve što se od njega očekuje. Imao je potvrdu Teniskog saveza Australije, dobio je medicinsko izuzeće koje su odobrile dve komisije. To je deklaracija napravljena u sekciji 5.3 gde se navodi da je on priložio sve što je trebalo. i dokumenti su priloženi uz deklaraciju. Dakle, on je obezbedio dokaz koji se od njega traži – dodao je Novakov advokat Vud.

01.31 – Ono što me malo uznemirava je to, šta je još taj čovek mogao da pruži kao dokaz – kaže sudija Keli.

01.30 – Pre nego što je ušao u avion u Dubaiju, Đoković je podneo zahtev i rekao da ima medicinsku kontraindikaciju i da pripada u grupu B.

Tada ne mora da podnese dokaz za to, samo da izjavi – on je svejedno dao dokaze Australijancima.

– Ne samo da je Đoković uradio sve da dostavi potrebnu dokumentaciju, nego je to učinio i pre nego što je seo u avion – kaže Vud.

1.14 – U toku je iznošenje odbrane Novaka Đokovića. Sudija će najverovatnije dozvoliti Novakovim advokatima da iznose odranu duže od planiranog, najverovatnije dva i po sata duže. Za to vreme, Novakove kolege nastavljaju da pružaju podršku. Tako je Dušan Lajović poslao poruku.

 

12.59 – Proradio je strim koji prenosi suđenje.

00.57 – Đokovićev advokat Nik Vud kaže da je neispravno to što ga nisu odbili po jednom osnovu već po mešavini dva. To nije relevantan razlog za odbijanje.

00.45 – Počelo je suđenje! Nema prenosa i niko van sudnice nema priliku da čuje šta se dešava trenutno.

00.25 – Suđenje jo ubek nije počelo zbog tehničkih problema. Pao je sajt koji je trebalo da prenosi iznošenje žalbe i saslušanje.

00.15 – Veliki broj Srba okupio se ispred suda i pruža podršku Novaku.

11.55 – Ovde možete pratiti odluku o Novakovoj žalbi:

11.45 – Novaka Đokovića će braniti advokati Nik Vud i Pol Holdenson. Kristofer Tan je advokat države. Glavni sudija je Entoni Keli.

11.35 – Neposredno pre pojavljivanja najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića pred Federalnim sudom u Australiji gde će pokušati da obori odluku tamošnjih vlasti da mu zabrane ulaz u zemlju, oglasila se i njegova supruga Jelena porukama podrške.

11.20 – Novak je posle nekoliko dana napustio hotel i krenuo ka sudu u kojem će biti odlučeno da li će Đokovićeva žalba biti prihvaćena.

22.50 – Advokati Ministarstva unutrašnjih poslova Australije ponovo su poručili, uoči saslušanja najboljeg tenisera sveta, da Novaku Đokoviću nikada nisu date garancije za medicinsko izuzeće kojim bi mogao da uđe u tu zemlju. Potencirajući činjenicu da Novak nije vakcinisan, pravni tim Vlade Australije poručuje da nema ni validnih razloga da Đokoviću bude dozvoljeno učešće na Australijan openu koji startuje 17. januara.

Očekuje se da sud odluči o vizi za ulazak u Australiju kako bi Novak nastupio na Australijan openu.

Saslušanje počinje tačno u ponoć po našem vremenu, odnosno u 10 ujutru po lokalnom, a OVDE pogledajte tačnu satnicu.

Konačna presuda će odlučiti da li će srpski teniser biti deportovan ili će ostati u zemlji i moći da učestvuje na Australijan openu jer je sud odbio zahtev federalnog tužilaštva da odloži suđenje i tužilaštvu da još dva dodatna dana za pripremu.

I pored svega navedenog, Australijska Vlada je tokom dana istakla da i u slučaju presude u korist Novaka ona može ponovo da ga pritvori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here