Košarkašice Srbije nove su šampionke Evrope pošto su u velikom finalu posle ubedljive igre savladale Francusku 63:54!

Sigurno, precizno, za Srbiju! Tako se najbolje može opisati sve što su u finalnom meču Evrobasketa prikazale izabranice Marine Maljković koje su posle 6 godina ponovo na krovu Evrope!

Sa druge strane, košarkašice Francuske nisu uspele da dođu do zlata u svom petom uzastopnom finalu. Naime, tri puta su poražene od Španije 2013, 2017, 2019, i od Srbije, 2015. godine, kao i ove 2021. godine!

Srpskinje su kontrolisale meč od samog starta i posle pobeda nad Španijom u četvrtfinalu, i Belgijom u polufinalu, još jednom odigrale odlično i došle do zlata. Najefikasnija u timu Srbije bila je Ivon Anderson sa 18 poena, Jelena Bruks je upisala 15,Sonja Vasić 12, a Ana Dabović 9 poena.

U timu Francuske, istakla se Valerian Vukosavljević sa 15 poena, I Marien Džons sa13.

Od samog starta meča obe ekipe su prilično stegnuto ušle u meč. Igrale su se jake odbrane, pa je tako posle uvodnih poena dva tima, i 2:2 usledio period bez poena koji su obeležili promašaji na obe strane.

Francuskinje potom ubacuju prvu trojku, Sonja Vasić uzvraća, a sredinom deonice Ana Dabović pogađa trojku za 10:7 i vođstvo Srbije. Od tog momenta, izabranice selektorke Marina Maljković potpuno kontrolišu meč i čuvaju vođstvo.

U nastavku, Francuskinje uspevaju da izjednače na 18:18, a onda “srpske gracije” prave seriju od 13:0 i dolaze do ubedljive prednosti. Sonja Vasić, Ivon Anderson i Jelena Bruks su se razigrale i donele Srbiji dvocifrenu prednost. Rivalke uspevaju sa 8 vezanih poena da umanje ubedljiv zaostatak za 31:26 na poluvremenu.

 

I u drugo poluvreme košarkašice Srbije su ušle odlično i odmah vratile dvocifrenu prednost posle poena Sonje Vasić i trojke Ane Dabović. I to nije bilo sve! Šou Srbije se nastavio pa je tako Ana Dabović pogodila novu trojku, a potom i Ivon Anderson dolazi do poena za seriju od 10:0. Tako je brzo na semaforu pisalo 46:28.

Koliko je Srbija bila ubedljiva u ovom periodu u obe faze igre pokazuje i podatak da Francuskinje nisu postigle koš tokom prvih 5 minuta.

Ipak, do kraja deonice Francuskinje uspevaju da se saberu i poenima se približe Srbiji na 48:40.

Do kraja, Srbija nastavlja sa odličnom igrom. Posle početnik poena Francuske, odgovara poenima Ivon Anderson, a onda Jelena Bruks postiže dvoju, a onda i trojku za novu dvocifrenu prednost.

Srbija je do kraja uspela da sačuva prednost i dođe do zlatne medalje na Evrobasketu.
TOK UTAKMICE: SRBIJA – FRANCUSKA

IV Četvrtina

39. minut, 61:51 – Srbija čuva rezultat.

35. minut, 57:46 – Srbija čuva dvocifrenu prednost.

33. minut, 55:42 – Francuska otvara četvrtinu sa 2 poena, a onda Ivon Anderson postižedva poena, kao i Jelena Bruks, koja potom dodaju i trojku za +13.

III Četvrtina

30. minut, 48:40 – Posle+12, Francuskinje na samom kraju uspevaju da se poenima vrate u meč.

28. minut, 48:31 – Nastavlja se odlična igra Srbije!

26. minut, 46:28 – Francuska dolazi do prvih poena u ovoj četvrtini. Nevena Jovanović postiže novu trojku za Srbiju!

25. minut, 41:26 – Nastavlja se serija Srbije! Nova trojka Ane Dabović, pogađa i Ivon Anderson! Francuskinje 5 minuta bez poena!

24. minut, 36:26 – Trojka Ane Dabović!

22. minut, 33:26 – Sonja Vasić otvara poenima drugo poluvreme.

II Četvrtina

20. minut, 31:26 – Francuska je uspela da napravi seriju 5:0, ali Srbija ima prednost na poluvremenu, i uz to igra odlično.

18. minut, 31:21 – Bruks je dobila poklon bacanja, pošto je Francuska još davno izašla iz bonusa. Pogodila je prvo naša košarkašica, a pogodila je i drugo. Već je +13!!! Faul Jovanović. Vukosavljević je sada pogodila za tri, šteta. Onda izgubljena lopta naših, ali Anderson je vratila tu loptu. Igra se duži napad, a Bruks ne pogađa za dva.

16. minut, 29:18 – Sonja Vasić pogađa trojku, potom i Anderson dodaje svoje poene! Srbija igra odlično u finalu!

15. minut, 24:18 – Jelena Bruks pogađa, Srbija ponovo ima osetniju prednost.

13. minut, 18:18 – Imale su naše košarkašice +7, ali se Francuska vraća u meč serijom 7:0.

12. minut, 18:14 – Srbija odlično otvara drugu deonicu. Ipak, Francuskinje se vražaju trojkom.

I Četvrtina

10. minut, 14:11 – Uhvatila je Krajišnik loptu pod košem i poentirala iz skoka. Međutim, Vilijams to brzo vraća, njen prvi pogodak. Crvendakić ne može da pogodi za tri poena. O

8. minut, 10:9 – Ukradena lopta Srbije, a potom nesporazum. Bačena lopta u prazno, pitanje je samo je li iko kačio loptu. Kaže Vojćeh Liska da je lopta za Francusku. Igrala je lopta po obruču, a Šatoru je pogodila za dva poena. Promašaj naših devojaka, koje potom prave treći faul u ovoj deonici. Nije to još bonus, još dva minuta do kraja četvrtine.

5.minut, 7:7 – Pogađa sada sjajna Sonja Vasić sa distance. Uspele su košarkašice Srbije da stabilizuju igru i zaustave nalet rivalki.

4. minut, 2:5 – Stegnuta je ruka i jednim i drugim devojkama. Samo dva poena za Srbiju za sada. Vukosavljević je opet htela trojku, ponovo nema pogotka. Sa druge strane, Francuska pogađa prvu trojku na meču.

1.minut, 2:2 – Francuskinje su meč otvorile poenima, Srbija je uzvratila istom merom. Posle toga, usledio je period igre bez poena. Oba tima igraju čvrstu odbranu, otud mali broj poena na startu.

 

Izbranice Marine Maljković posle velike borbe i neizvesne završnice uspele su da slave i sada sa već osvojenom medaljom, rasterećeno čekaju finalni duel. Put košarkašice Srbije do meča sa Francuskinjama nije bio lak, a o završnicama mečeva sa Španijom i Belgijom svakako će se dugo pričati.

Kada je reč o Srbiji, selektora Marina Maljković najavila je veiku borbu.

– U finalu smo opet protiv velikog tima, još boljeg nego 2015. godine. Idemo da se borimo kao i uvek za Srbiju i da vidimo za šta je ta borba dovoljna – zaključila je Maljkovićeva.

Sa druge strane, kada je reč o Francuskoj, košarkašice igraju svoje peto finale Evrobasketa zaredom, a zanimljivo, dosadašnja četiri su izgubile, i to, tri puta od Španije 2013, 2017, 2019, i jednom od Srbije, 2015. godine.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here