Vandal uništio sećanje na žrtve

0

Dvadesetčetvorogodišnji Banjalučanin Milan Stojanović uhapšen je u sredu ujutro nakon što je uništio takozvani Krivi sat na Trgu Krajine, simbol razornog zemljotresa iz 1969. godine.
Kako nezvanično saznajemo, Stojanović je u alkoholisanom stanju, u noći između utorka i srede, 45 minuta iza ponoći, iz nepoznatih razloga polomio stub na kome je sat bio postavljen.

DELO BOLESNIKA: Unišen Krivi sat
 

Ovaj vandalski čin zgrozio je građane, a reči osude stigle su i iz Gradske uprave. Slobodan Gavranović, gradonačelnik, apelovao je na građane da prijavljuju ovakve pojave kako bi nadležni organi mogli da reaguju pravovremeno.
Iz Odeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja kažu da su uklonili sat i da utvrđuju stepen oštećenja.
Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke, istakao je da za ovaj čin ne postoji opravdanje.
– Stvarno ne znam šta bih vam rekao. Ostao sam bez reči kada sam čuo šta se dogodilo. To bih najjednostavnije nazvao jednim nemoralnim činom prema gradskom spomeniku koji je podsetnik na jedan događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na grad i njegove stanovnike – naglasio je Barašin.
I Banjalučanin Siniša Lovrić, koji je u vreme zemljotresa bio osnovac, ali ga se i te kako dobro seća, kaže da je ovo velika sramota za grad.

 

Stao u 9.11
Krivi sat, čije kazaljke uvek pokazuju 9 časova i 11 minuta, vreme u koje se 27. oktobra 1969. godine desio zemljotres jačine šest stepeni po Rihteru, već godinama je glavno mesto sastajanja Banjalučana.
U zemljotresu je tada poginulo 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi je bilo teže i lakše povređeno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here