Vašington nišani Pjongjang

0

Severna Koreja zatražila je navodno od Rusije da joj proda borbene avione tipa suhoj Su-35, piše južnokorejski dnevnik “Jongang Ilbo”, pozivajući se na neidentifikovane vojne izvore. Ovaj zahtev upućen je, po pisanju lista, tokom posete Rusiji u novembru Čoe Rijong Haea, visokog zvaničnika Komunističke partije i bliskog saradnika severnokorejskog vođe Kim Džong Una, preneo je ruski TASS.
Kako se navodi u izveštaju, Severna Koreja može sama da proizvodi veliki broj oružanih sistema, ali je izgleda zatražila rusku pomoć jer proizvodnja borbenih aviona zahteva kompleksniju tehnologiju. U izveštaju se dodaje da zbog međunarodnih sankcija uvedenih Severnoj Koreji, Rusija verovatno neće biti spremna da proda avione Pjongjangu.
Čoe, član Prezidijuma Politbiroa Radničke partije, bio je u sedmodnevnoj poseti Rusiji. Tada se sastao sa predsednikom Putinom i ministrom inostranih poslova Lavrovim i predao im ličnu poruku Kim Džong Una.
Satelitski snimci napravljeni nedavno daju nove dokaze u prilog teze da Severna Koreja upravo razvija raketni sistem lociran u vodi koji bi mogao da joj omogući veće kapacitete udara, objavio je juče jedan američki institut. Satelitski snimci koje je napravila jedna privatna firma pokazuju da trup nove severnokorejske podmornice, koja je prvi put primećena u julu 2014, nosi jednu ili dve vertikalne cevi za lansiranje balističkih raketa ili krstarećih raketa, preneo je Institut SAD-Koreja, koji je povezan sa američkim univerzitetom Džons Hopkins.
Razvoj kapaciteta za lansiranje raketa sa podmornice dovela bi severnokorejsku nuklearnu pretnju na novi nivo, jer bi omogućila slanje nuklearnih raketa mnogo dalje od Korejskog poluostrva. Institut ipak ocenjuje da Pjongjang za sada nema te kapacitete, jer se njegova flota podmornica sastoji uglavnom od zastarelih plovila sovjetske i kineske proizvodnje.

Kim neće pregovore

Severna Koreja je odbacila poziv parlamenta Južne Koreje da nastave pregovore o različitim pitanjima, uključujući stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji i problem porodica koje su razdvojene u Korejskom ratu (1950-1953). Na to je zvaničnik južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi odnosima između dve Koreje, obelodaio da Pjongjang nije prihvatio poziv Seula, ne navodeći razlog.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here